Un cetăţean canadian a fost condamnat la moarte de o instanţă judiciară din China pentru trafic de droguri, premierul Canadei, Justin Trudeau, acuzând Beijingul că utilizează arbitrar pedeapsa capitală, relatează Mediafax citând Reuters.

Justin TrudeauFoto: Agerpres/EPA

Condamnarea la moarte şi reacţia lui Justin Trudeau riscă să agraveze criza dintre Beijing şi Ottawa, izbucnită după arestarea în Canada, la cererea SUA, a directorului financiar al companiei Huawei, Meng Wanzhou. În replică, autorităţile chineze au arestat doi canadieni.

Tribunalul din provincia chineză Dalian (Liaoning) a decis condamnarea la moarte a canadianului Robert Lloyd Schellenberg, care contestase o sentinţă iniţială de 15 ani de închisoare pentru trafic de droguri. Schellenberg poate contesta condamnarea la moarte în termen de zece zile.

"Noi, ca Guvern, suntem extrem de preocupaţi, şi la fel ar trebui să fie toţi prietenii internaţionali şi aliaţii, de faptul că în China s-a început aplicarea pedepsei cu moartea în mod arbitrar, cum se întâmplă în acest caz", a reacţionat premierul canadian Justin Trudeau.

Verdictul în cazul lui Robert Schellenberg a fost condamnat şi de organizaţii internaţionale pentru drepturile omului.