Comisia Europeană a anunțat miercuri expedierea de avioane, elicoptere și pompieri în Italia, Grecia, Albania și Macedonia de Nord pentru a ajuta aceste țări să lupte împotriva incendiilor, potrivit AFP.

Incendii in GreciaFoto: STR / AFP / Profimedia

Două avioane de tip Canadair, din Franța, sunt trimise în zonele afectate din Italia, detaliază executivul european într-un comunicat de presă.

Două avioane de stingere a incendiilor din Cipru oferă sprijin Greciei, în plus față de o echipă de stingere a incendiilor însărcinată cu sprijinirea operațiunilor la sol, a spus acesta.

Suedia, care însăși a solicitat asistență europeană în timpul unui val fără precedent de incendii forestiere din 2018, a anunțat, de asemenea, miercuri după-amiază expedierea a două avioane de stingere a incendiilor cu echipajele lor, în cadrul sistemului european.

Două elicoptere destinate să sprijine operațiunile din Albania vor fi trimise și de Republica Cehă și Olanda, iar Slovenia trimite o echipă de 45 de pompieri în Macedonia de Nord, potrivit Comisiei.

Acest ajutor este mobilizat în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE, iar Comisia acoperă cel puțin 75% din costurile legate de transport.

"Lucrăm non-stop pentru a trimite ajutoare pe măsură ce focurile se aprind în Europa", a comentat comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, mulțumind țărilor care contribuie.

"Protecția civilă a UE se asigură că instrumentele noastre existente de stingere a incendiilor sunt utilizate la întregul lor potențial. Acesta este un prim exemplu de solidaritate a UE în perioade de nevoie", a salutat el.

UE a trimis deja trei bombardiere cu apă în această săptămână în Turcia, care a suferit cele mai grave incendii din ultimul deceniu. Aceste incendii, care au ucis opt persoane, au devastat pădurile și terenurile agricole, precum și zonele locuite de pe litoral.

În Grecia, lovită timp de o săptămână de cea mai gravă caniculă din ultimele trei decenii, pompierii au luptat miercuri cu mai multe incendii, inclusiv un incendiu major la nord de Atena, unde 300 de persoane au fost evacuate marți seara.

O mănăstire și o duzină de sate au fost înconjurate de flăcări miercuri după-amiază pe insula Evia, la 200 km de Atena, iar incendiul părea să fie scăpat de sub control conform pompierilor.

În Albania, un bărbat a fost ucis marți într-un incendiu forestier din regiunea Gjirokastrale (sud), unde sute de pompieri și soldați luptau cu zeci de incendii.

Pe același subiect: