Grecia este lovită de „cel mai grav val de căldură din 1987”, în urmă cu mai bine de 30 de ani, a avertizat premierul Kyriakos Mitsotakis, în timp ce mercurul din termometre urma să ajungă luni la 45 de grade în unele regiuni, relatează AFP.

În Grecia, prin HalkidikiFoto: Hotnews

De joi, Grecia trece printr-o perioadă caniculară care se așteaptă să atingă vârful luni și marți, conform prognozelor meteo. Aceasta a fost afectată de un val de căldură similar în iulie 1987, care a afectat în principal Atena și a ucis peste o mie de persoane, din cauza lipsei aerului condiționat și a poluării aerului.

„Ne confruntăm cu cel mai grav val de căldură din 1987” provocând „o încărcătură în rețeaua de electricitate”, a spus premierul după o întâlnire cu oficialii operatorului grec de distribuție a energiei electrice, Admie.

Mitsotakis a asigurat că autoritățile „fac tot posibilul pentru a face față situației” și a îndemnat utilizatorii să „își limiteze consumul mai ales la începutul după-amiezii și noaptea”.

Serviciile meteorologice prognozează temperaturi de 40 - 42 de grade Celsius pe insule și 41 - 43 de grade pe continent pentru luni și marți, cu maxime de 44 - 45 de grade în Peloponez și Tesalia (nord).

La Atena, mercurul va depăși 40 de grade, cu maxime de 43 de grade și minime de 31 de grade, potrivit serviciilor meteorologice grecești.

Mai multe incendii au izbucnit în Grecia weekendul trecut, fără a provoca vreo victimă, în special pe insula Rodos și nord-vestul Peloponezului. Aceste două incendii au fost „în declin” luni, dar pompierii încă încercau să le controleze.

„În iulie, am avut 1.584 de incendii față de 953 în 2019”, a declarat viceministrul protecției civile Nikos Hardalias la Star TV, estimând că „nu mai vorbim despre schimbările climatice, ci despre o amenințare climatică”.

„Suntem într-o fază de dereglementare climatică absolută”, a mai spus el la televiziunea publică ERT, precizând că „în ultimele 48 de ore, am avut 116 incendii” în Grecia.

Valurile de căldură sunt un indicator clar al încălzirii globale, spun oamenii de știință, iar aceste valuri de căldură sunt setate să se înmulțească, să se prelungească și să se intensifice și mai mult.

Citește și: