Statele Unite îşi vor continua atacurile aeriene împotriva talibanilor în cazul în care aceştia îşi continuă ofensiva pe care au lansat-o la începutul lui mai în Afganistan, a anunțat şeful operaţiunilor militare americane în Afganistan, potrivit Reuters și News.ro

Generalul Kenneth McKenzie, comandantul CENTCOMFoto: Sajjad Hussain / AFP / Profimedia Images

„Statele Unite şi-au intensificat atacurile aeriene în susţinerea forţelor afgane în ultimele zile şi suntem pregătiţi să continuăm acest nivel înalt de susţinere în zilele următoare, în cazul în care talibanii îşi continuă atacurile”, a ameninţat generalul Kenneth McKenzie, comandantul Comandamentului Central al armatei americane (CENTCOM).

Talibanii au cucerit în decurs de aproape trei luni vaste porţiuni rurale în Afganistan, în cursul unei ofensive în toate direcţiile împotriva forţelor afgane, care a coincis cu începutul retragerii definitive a forţelor internaţionale din ţară, o operaţiune care se apropie de sfârşit.

Forţele afgane le-au opus până în prezent doar o rezistenţă slabă şi mai deţin controlul doar asupra principalelor capitale ale provinciilor şi principalelor axe mari.

„Guvernul din Afganistan va fi pus la grea încercare în zilele următoare. Talibanii încearcă să dea un caracter inevitabil campaniei lor. Ei se înşală (...). Victoria talibanilor nu este inevitabilă”, a avertizat generalul McKenzie.

„Noi vom continua să susţinem forţele afgane, inclusiv după 31 august”, data-limită anunţată a încheierii retragerii forţelor americane. „Acest lucru va avea loc, în general, din afara ţării şi va fi o schimbare semnificativă”, a avertizat generalul.

„Soluție politică”

Generalul McKenzie - în calitate de comandant CENTCOM, care supervizează activităţile militare americane în 20 de ţări din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală şi de Sud - conduce operaţiunile militare în Afganistan după ce generalul Austin Scott Miller şi-a încheiat la 12 iulie mandatul de comandant al forţelor americane în Afganistan.

Această înaintare recentă a talibanilor alimetează temeri cu privire la faptul că aceştia ar putea să preia puterea la aproape 20 de ani după ce au fost înlăturaţi de la conducerea ţării, la sfârşitul lui 2001, de către o coaliţie internaţională condusă de către Statele Unite, după ce au refuzat să-l predea pe liderul Al-Qaida Osama ben Laden, în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.

Statele Unite au semnat, în februarie 2020, la Doha, un acord istoric cu talibanii, care prevede retragerea tuturor militarilor străini din Afganistan în schimbul încetării atacurilor vizând trupe internaţionale şi lansării unor negocieri directe între insurgenţi şi autorităţile de la Kabul.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a denunţat vineri bombardamente aeriene „barbare” ale „forţelor de ocupaţie americane”. El a catalogat aceste atacuri aeriene drept o „încălcare clară a acordului semnat (la Doha), care va avea consecinţe”.

Negocierile interafgane, lansate în septembrie în Qatar, nu au înregistrat vreun progres, iar cele două tabere se acuză reciproc de faptul că nu vor pacea. Însă McKenzie aprecoază că „există o cale care poate conduce la o soluţie politică la acest război”.

Pe același subiect: