Fostul director al Mossadului, Yossi Cohen, a fost reclamat pentru dezvăluirea unor informații clasificate unei stewardese cu care s-ar fi aflat în „contact apropiat” în ultimii ani, relatează Haaretz.

Benjamin Netanyahu si Yossi CohenFoto: GPO via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Reclamația depusă la biroul procurorului general Avichai Mandelblit afirmă că fostul director al Mossadului care și-a dat demisia în luna mai a împărtășit informații sensibile cu un însoțitor de zbor, o încălcare a protocoalelor de securitate care ar fi fost cunoscută oficialilor din agenție.

Se pare că Mandelblit examinează acuzația pentru a decide dacă aceasta este de natură penală.

Yossi Cohen a declarat pentru televiziunea care a dezvăluit pentru prima dată informația că „nu am comis nicio înfracțiune legată de securitate, nu există nicio însoțitoare de zbor și niciun contact apropiat. Procurorul general nu m-a informat despre nicio plângere”.

Aceasta este a doua oară vara aceasta când Cohen este acuzat de dezvăluirea unor informații sensibile în legătură cu serviciile de informații israeliene.

„Folosești un aruncător de flăcări, în stilul 'Ocean's Eleven'”

Într-un interviu acordat unei televiziuni luna trecută acesta a vorbit despre operațiunile Mossadului din străinătate, oferind detalii despre modul în care o agenție operațională a agenției a desfășurat activități în Iran, potrivit BBC.

Acesta a relatat cum pe 31 ianuarie 2018 agenții Mossad au furat arhiva nucleară a Iranului: „a fost o zonă industrială; camioane, paznici și muncitori au început să sosească, o mulțime a început să se formeze, așadar bineînțeles că nu poți sări gardul și să spargi zidul”.

„Spargi un seif, îi spargi zidul și folosești un aruncător de flăcări, în stilul 'Ocean's Eleven'”, a continuat acesta, dezvăluind de asemenea că documentele au fost consultate de el și agenții săi în timp real în timpul furtului.

„Ne-am dat seama că aveam ceea ce ne doream. Aveam programul nuclear militar iranian”, a spus Cohen.

Criticii lui Cohen afirmă că detaliile oferite de acesta cu privire la misiune ar putea ajuta serviciile de informații ale țărilor inamice să strângă date și să pună cap la cap informații despre metodele operaționale ale Mossadului.

Mai devreme în cursul acestei luni Cohen, un apropiat al fostului premier Benjamin Netanyahu, a fost numit director al departamentului de investiții din Israel al companiei japoneze de holding SoftBank Group.

Citește și: