Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat luni numirea lui David Barnea în funcția de șef al Serviciului de Informații Externe (Mossad) într-o ceremonie în care a avertizat Republica Islamică Iran, inamicul de facto al Statul ebraic, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Profimedia Images

În cariera sa de 25 de ani la Mossad, domnul Barnea, un veteran de elită în vârstă de 56 de ani, a fost responsabil în special de recrutarea agenților pe probleme legate de Iran și Hezbollah-ul libanez înainte de a deveni director adjunct în 2018, potrivit cotidianului israelian Haaretz.

"Ar putea exista o situație în care scopul nostru final - să ne asigurăm că ayatollahii (iranienii) nu vor pune capăt existenței poporului evreu după mai bine de 2.000 de ani - va cere să luăm decizii independente și curajoase", a spus Netanyahu în timpul ceremoniei.

Statul ebraic acuză Republica Islamică Iran că vrea să dobândească bomba atomică. Teheranul a negat întotdeauna că dorește arme nucleare și asigură că programul său nuclear este pașnic.

Sunt în curs negocieri pentru readucerea Statelor Unite și Iranului într-un acord care ar trebui să limiteze activitățile nucleare iraniene, încheiat la Viena în 2015 cu membri ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania și față de care statul ebraic se opune cu înverșunare.

Statele Unite, un apropiat aliat al Israelului, s-au retras în 2018 în timpul mandatului lui Donald Trump, restabilind sancțiuni grele împotriva Teheranului, care în schimb a renunțat la majoritatea angajamentelor sale.

Numirea domnului Barnea era așteptată. În decembrie, biroul domnului Netanyahu a anunțat că a ales un anumit „D, director adjunct”, dar numirea sa trebuia aprobată de un comitet ministerial. Israelul nu face publice numele agenților Mossad, cu excepția liderului său.