Premierul israelian Benjamin Netanyahu susţine că are dovezi că Iranul a dezvoltat un program nuclear secret, încălcând astfel acordul nuclear semnat în 2015, scrie BBC, citat de News.ro.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

Netanyahu a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută luni la Ministerul Apărării din Tel Aviv, că serviciile de informaţii israeliene ar fi obţinut 55.000 de pagini şi 55.000 de dosare pe 183 de CD-uri cu informaţii care ar demonstra că Iranul ar fi dezvoltat un program de arme nucleare. El a precizat că este vorba despre fişiere cu "documente incriminatoare, diagrame incriminatoare, prezentări incriminatoare, planuri incriminatoare, fotografii incriminatoare şi multe altele".

"Aceste dosare demonstrează în mod concludent că Iranul a minţit când a spus că nu a avut niciodată un program de arme nucleare", a spus premierul israelian.

El a făcut o prezentare în PowerPoint, spunând că documentele obţinute arată că Iranul a urmărit elementele-cheie ale unui program de arme nucleare, cum ar fi proiectarea armelor nucleare şi pregătirea pentru testele nucleare.

"După semnarea acordului nuclear în 2015, Iranul şi-a intensificat eforturile de a-şi ascunde documentele secrete. În 2017, Iranul a mutat documentele privind programul nuclear într-un loc secret din Teheran. În urmă cu câteva săptămâni, Israelul a obţinut jumătate de tonă de documente din această arhivă secretă", a afirmat premierul israelian.

Totodată, Benjamin Netanyahu spus că este convins că preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, "va face ceea ce este corect” în privinţa acordului nuclear.

Iranul şi şase mari puteri mondiale - SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania - au semnat, în iulie 2015, un acord prin care au fost ridicate sancţiunile economice impuse Teheranului, cu condiţia ca autorităţile iraniene să renunţe la programul prin care urmăreau dezvoltarea de arme nucleare.

În 12 mai este aşteptată o decizie a preşedintelui american privind menţinerea sau nu a Statelor Unite ca parte a acordului internaţional privind programul nuclear iranian încheiat în 2015, citeaza News.ro.

Iranul a luat în râs luni "pseudo-dezvăluirile" premierului israelian, Benjamin Netanyahu, care afirmase mai devreme că deţine "dovezi concludente" privind existenţa unui program nuclear secret iranian, relatează AFP.

"Cât de convenabil. 'Timingul' perfect: băiatul care strigă lupul face pseudo-dezvăluiri pe baza serviciilor de informaţii cu câteva zile înainte de 12 mai", a scris pe Twitter ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, referindu-se la data la care preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat că va retrage ţara sa din acordul încheiat în 2015 asupra programului nuclear iranian, citeaza Agerpres.