Slovacia a dat asigurări Consiliului Europei că ia în serios decizia de a oferi compensații femeilor rome care au fost victime ale sterilizării forțate, relatează Euractiv.

Femeie romaFoto: Sergei Starikov / TASS / Profimedia Images

Dunje Mijatović, comisarul Consiliului pe probleme legate de drepturile omului, le-a reamintit într-o scrisoare publicată luni premierului slovac Eduard Heger și ministrului justiției de la Bratislava, Mária Kolíková, că Slovacia trebuie să creeze un mecanism pentru a asigura accesul victimelor la compensații.

Chiar dacă femeile rome nu au fost singurele victime ale sterilizării forțate, ele au fost vizate în mod deosebit de această practică motivată de atitudinile discriminatorii față de minoritatea romă, a subliniat Mijatovič în scrisoare.

Potrivit comisarului, mecanismele actualmente în vigoare în Slovacia nu oferă mijloace eficace pentru remedierea practicii respective din cauza numeroaselor obstacole cu care se confruntă victimele.

Mijatovič a amintit de asemenea că sterilizările au fost efectuate sub constrângere și că victimele nu au fost informate cu privire la repercursiunile procedurii nici în perioada comunistă, nici în perioada ulterioară, sterilizările forțate continuând până în anul 2004.

Aceste practici au fost de asemenea condamnate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Ministrul slovac al justiției a răspuns scrisorii afirmând că problema este abordată cu responsabilitate și că guvernul are tot interesul să ofere despăgubiri satisfăcătoare victimelor.

Kolíková a notat de asemenea că ministerul sănătății și cel al finanțelor lucrează alături de cancelaria premierului pentru a examina ajustarea mecanismelor existente.

Citește și: