Statele Unite au cerut luni Chinei să „oprească imediat” sterilizarea forțată a musulmanilor uiguri „ca parte a campaniei lor de represiune”, după publicarea unui studiu care acuză Beijingul de că derulează o politică atât de radicală de control al nașterilor, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Lumea a avut acces astăzi la rapoartele tulburătoare potrivit cărora Partidul Comunist Chinez folosește sterilizarea forțată, avorturile forțate și o politică coercitivă de control al nașterilor împotriva uigurilor și a altor minorități din Xinjiang", în nord-vestul Chinei, a declarat ministrul american de externe, Mike Pompeo, într-o declarație.

"Solicităm Partidului Comunist Chinez să oprească imediat aceste practici oribile și apelăm la toate țările să se alăture Statelor Unite pentru a solicita încetarea acestor abuzuri dezumanizante", a adăugat el.

China recurge în regiunea Xinjiang (nord-vest), majoritar musulmană, la o politică de controlare a nașterilor extrem de coercitivă, care include sterilizări forțate ce vizează în special comunitatea uigură, afirmă un studiu publicat luni și citat de AFP.

Uigurii, majoritar musulmani și vorbind o limbă turcică, constituie unul dintre cele 56 de grupuri etnice ale țării.

Ei reprezintă aproape jumătate din cele 25 de milioane de persoane care trăiesc în Xinjiang, un imens teritoriu semideșertic mult timp lovit de atentate sângeroase, atribuite de Beijing separatiștilor și islamiștilor.

Organizații pentru apărarea drepturilor omului acuză China că a internat în lagăre cel puțin un milion de musulmani, în ceea ce autoritățile consideră a fi tabere de reeducare politică.

Preşedintele Donald Trump a promulgat miercuri o lege adoptată de Congresul Statelor Unite prin care sancţionează mai mulţi oficiali chinezi acuzaţi de comiterea de abuzuri la adresa comunităţii musulmanilor uiguri, informează AFP şi dpa, citate de Agerpres.

Această lege îi consideră responsabili pe autorii încălcării drepturilor omului şi ale abuzurilor, cum ar fi utilizarea sistematică a lagărelor de îndoctrinare, a muncii forţate şi a supravegherii intruzive pentru eradicarea identităţii etnice şi a credinţelor religioase ale uigurilor şi ale altor minorităţi din China'', potrivit unui comunicat al liderului de la Casa Albă.

Această lege a fost adoptată pe 27 mai cu o majoritate covârşitoare în Camera Reprezentanţilor, după ce a fost votată în unanimitate în Senat.