Bilanțul inundațiilor devastatoare care au lovit săptămâna aceasta vestul Germaniei și Belgia a urcat la cel puțin 184 de morți și sute de dispăruți, după ce ploile abundente au umflat râurile iar viiturile formate au măturat case, au distrus drumuri și au rupt liniile electrice.

Angela Merkel, in zonele afectate de inundatiiFoto: Christof STACHE / AFP / Profimedia

FOTOGALERIE Imagini dramatice după inundațiile devastatoare din Europa

  • Inundațiile au ucis cel puțin 157 de oameni în Germania
  • Bilanțul în Belgia a urcat la 27 de morți
  • Angela Merkel a mers duminică în zonele afectate din Renania-Palatinat
  • Și Italia se confruntă cu precipitaţii abundente şi inundaţii

Cel puțin 157 de oameni și-au pierdut viața în inundațiile produse în Germania, cel mai grav dezastru natural abătut asupra țării în mai bine de jumătate de secol. 110 dintre aceștia doar în regiunea Ahrweiler din nordul landului Renania-Palatinat, potrivit poliției.

Sute de persoane sunt încă date dispărute sau nu s-a putut stabili contactul cu acestea, în condițiile în care unele zone sunt încă inaccesibile din cauza nivelului ridicat al apelor, iar în unele locuri liniile comunicaţii şi de electricitate sunt în continuare întrerupte.

Localnicii și proprietarii de afaceri se străduiau să mai salveze câte ceva din orașele devastate.

„Totul e complet distrus, nici nu mai recunoști locul”, spune Michael Lang, proprietarul unui magazin de vinuri din Bad Neuenahr-Ahrweiler, încercând să-și stăpânească lacrimile.

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a vizitat sâmbătă oraşul Erftstadt, în landul Renania de Nord-Westfalia (vest), unde dezastrul s-a soldat cu cel puțin 45 de morți.

Angela Merkel, în zonele afectate de inundații

Cancelarul german Angela Merkel este așteptată să se deplaseze duminică în Renania-Palatinat, landul în care se află inclusiv localitatea devastată Schuld.

În Belgia, bilanțul morților a urcat la 27, potrivit Centrului naţional de criză, care coordonează operațiunile de salvare din această țară.

Conform Centrului, 103 persoane sunt încă „date dispărute sau nu se poate lua legătura cu ele”. Unele sunt probabil inaccesibile pentru că nu au avut cum să își reîncarce telefoanele mobile sau se află în spital fără acte de identitate, a explicat Centrul belgian de criză.

Italia, afectată și ea de precipitaţii abundente şi inundaţii

Precipitaţii abundente au provocat duminică inundaţii şi umflarea râurilor atât în nordul cât şi în sudul Italiei, potrivit Agerpres, care citează DPA.

În Sicilia, serviciile de urgenţă din oraşul Palermo şi regiunea înconjurătoare au anunţat că au fost apelate de sute de ori în urma ploilor torenţiale.

Departamentul de pompieri a declarat duminică dimineaţa că a fost solicitat din cauza inundaţiilor, deşi nu au fost raportate pagube grave.

Agenţia de meteorologie a anunţat că în regiunea Tirolul de Sud, nordul Italiei, au fost înregistrate precipitaţii abundente în ultimele 24 de ore. Aproape 50 de litri de ploaie pe metru pătrat au căzut de sâmbătă dimineaţa până duminică dimineaţa în partea de nord-est a provinciei, lângă graniţa cu Austria.