Social-democratul Stefan Löfven a fost reales premier de către parlamentul de la Stockholm miercuri, punând capăt unor săptămâni de turbulențe politice, anunță Reuters.

Stefan Lofven, fostul si actualul prim-ministru al SuedieiFoto: Stefan Jerrevang / AFP / Profimedia Images

Löfven, în vârstă de 63 de ani, și-a prezentat demisia la sfârșitul lunii trecute după ce parlamentul a adoptat o moțiune de cenzură împotriva guvernului său.

În pofida faptului că legiuitorii l-au mandatat din nou să formeze guvernul, social-democratul tot nu are susținerea necesară pentru adoptarea bugetului național și a anunțat că va demisiona din nou dacă nu va reuși să treacă unul până în toamnă.

Fostul lider sindical conduce un guvern minoritar fragil după alegerile legislative din 2018 care au dus la un parlament fragmentat și la câștiguri importante pentru partidul anti-imigrație Democrații Suedezi cu care alte câteva formațiuni refuză să negocieze.

Deși Löfven se aștepta ca votul să fie în defavoarea lui, având nevoie atât de susținerea Partidului de Stânga care a precipitat dărâmarea guvernului său cât și de voturile tuturor legiuitorilor partidelor ce l-au susținut, în cele din urmă acesta a obținut un nou mandat cu o majoritate de două voturi.

Acțiunile care au dus la căderea guvernului său au fost declanșate de intenția de a elimina plafonarea chiriilor pentru clădirile rezidențiale noi, măsură denunțată vehement de Partidul de Stânga care a anunțat că îi retrage sprijinul politic.

Löfven a fost mandatat pe 1 iulie de către președintele parlamentului suedez să încerce să formeze o nouă majoritate după ce candidatul dreptei pentru funcția de premier, Ulf Kristersson, a anunțat că abandonează tentativa de a forma un cabinet.

Democrații Suedezi, cel mai mare partid de opoziție din parlamentul de la Stockholm, au anunțat două săptămâni mai târziu că vor depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului.