Stefan Löfven, premierul interimar al Suediei, a fost însărcinat cu formarea unui nou guvern, un vot în Riksdag, parlamentul de la Stockholm, urmând să aibă loc săptămâna viitoare pentru a-i testa potențiala majoritate parlamentară, relatează Reuters.

Stefan LofvenFoto: Flickr/ Socialdemokraterna - Victor Svedberg

„Am vorbit în această dimineață la telefon cu prim-ministrul Stefan Löfven și i-am acordat sarcina de a tatona posibilitățile formării unui nou guvern”, a declarat Andreas Norlen, președintele parlamentului suedez.

În Suedia președintele parlamentului are la dispoziție 4 încercări pentru a găsi un nou premier care să treacă de votul parlamentului, în caz contrar urmând a fi declanșate alegeri anticipate.

Mai devreme în cursul zilei de joi candidatul dreptei pentru funcția de premier, Ulf Kristersson, a anunțat că abandonează tentativa de a forma un cabinet.

Potrivit Politico, Social Democrații lui Löfven și partenerii lor - Partidul Verde, Partidul Centrist și Partidul de Stânga, au un un singur mandat în plus față de opoziția de dreapta.

Asta ar însemna că toți parlamentarii coaliției sale ar trebui să voteze pentru un nou cabinet al său în condițiile în care căderea sa a fost declanșată de Partidul de Stânga.

Löfven și-a dat demisia din funcția de prim-ministru pe 28 iunie după ce parlamentul de la Stockholm a adoptat o moțiune de cenzură împotriva guvernului său, o premieră în țara nordică.

Acțiunile care au dus la căderea guvernului său au fost declanșate de intenția de a elimina plafonarea chiriilor pentru clădirile rezidențiale noi, măsură denunțată vehement de Partidul de Stânga care a anunțat că îi retrage sprijinul politic.

Democrații Suedezi, cel mai mare partid de opoziție din parlamentul de la Stockholm, au anunțat două săptămâni mai târziu că vor depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului.

Chiriile sunt stabilite în Suedia în urma unui proces de negociere colectivă, persoanele care se opun sistemului afirmând că acesta face nerentabilă construirea de noi apartamente pentru închiriere.

Țara nordică se confruntă de decenii cu o criză a locuințelor iar banca centrală a țării a catalogat în mod repetat piața imobiliară ca fiind disfuncțională.