Guvernul de centru-stânga al Suediei a fost amenințat vineri cu demiterea după ce Partidul de Stânga a anunțat că va depune o moțiune de cenzură împotriva sa din cauza propunerii de a elimina plafonarea chiriilor pentru noile locuințe rezidențiale, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Amenințarea formulată de Partidul de Stânga a venit după ce guvernul premierului Stefan Löfven a primit un raport despre piața chiriilor, puternic reglementată și intens dezbătută în Suedia, care propune ca proprietarii și chiriașii să negocieze între ei prețul chiriei și ca acesta să urmeze ulterior indicele prețurilor de consum.

„Acesta este un dezastru pentru chiriașii Suediei”, a declarat liderul Partidului de Stânga, Nooshi Dagostar, pentru agenția de presă TT, adăugând că „va însemna chirii mult mai ridicate și o schimbare de paradigmă pentru piața locuințelor”.

Dagostar a amenințat că se va alătura partidelor de dreapta din parlament pentru a dărâma guvernului lui Löfven dacă propunerea va ajunge în legislativul de la Stockholm.

Parlamentul Suediei este fragmentat, Social Democrații lui Löfven și Verzii Suedezi formând un guvern fragil care depinde de susținerea a două partide mici de centru-dreapta.

Suedia va organiza alegeri parlamentare anul viitor.

Ministrul justiției Morgan Johansson a respins însă ideea că un procent semnificativ al populației va fi afectat de creșterea chiriei ca urmare a implementării măsurii.

„Toți chiriașii care au fost neliniștiți din cauza agitației recente pot răsufla ușurați. Acest lucru nu îi va afecta”, a declarat acesta în timpul unei conferințe de presă, adăugând că va face mici modificări propunerii înainte de a o înainta parlamentului.

Chiriile sunt stabilite în Suedia în urma unui proces de negociere colectivă, persoanele care se opun sistemului afirmând că acesta face nerentabilă construirea de noi apartamente pentru închiriere.

Johansson afirmă că reforma va afecta doar apartamentele ce vor fi construite după 2022.

Suedia se confruntă de decenii cu o criză a locuințelor iar banca centrală a țării a catalogat în mod repetat piața imobiliară ca fiind disfuncțională.

Citește și: