Prăbușirea unui C-130 Hercules al armatei filipineze care s-a soldat cu cel puțin 45 de morți duminică în sudul arhipelagului încheie o serie de accidente mortale de avioane militare care au avut loc în ultimii cinci ani după. AFP face o trecere în revistă a accidentelor.

HotNews.roFoto: Hotnews

- 2020: Ucraina -

Pe 25 septembrie, o singură persoană supraviețuiește unui accident al unui avion de transport militar care ucide 26 de persoane, în majoritate studenți militari cu vârste cuprinse între 19 și 22 de ani. Antonov An-26, care se afla într-un zbor de antrenament, s-a prăbușit la aterizarea la doi kilometri de aeroportul militar Chugouiv din estul Ucrainei.

- 2019: Chile -

- Pe 9 decembrie, un avion de transport militar chilian Hercules C-130 cu 38 de persoane la bord, inclusiv 18 soldați, s-a prăbușit în Oceanul de Sud în timp ce a zburat peste Pasajul Drake, un braț al mării care separă continentul american de Antarctica. Un loc temut de marinari din cauza condițiilor meteorologice extreme care predomină acolo.

- 2018: Algeria, Rusia și Siria -

- La 11 aprilie, un avion al armatei algeriene, un Iliouchine 76, se prăbușește la scurt timp după ce a decolat de la baza aeriană Boufarik, la aproximativ treizeci de km sud de Alger, înainte de a se aprinde, provocând 257 de morți. Victimele sunt cei zece membri ai echipajului și 247 de pasageri, majoritatea soldați și membri ai familiilor lor. Acesta este cel mai grav dezastru aerian - civil sau militar - care a avut loc în Algeria.

-La 11 februarie are loc rabusirea avionului Antonov An-148 în apropiere de Moscova. Prabusirea avionului rusesc Antonov care a provocat moartea a 71 de oameni, duminica,11 februaie 2018, in apropiere de Moscova, a fost provocata "aparent" de jivrarea sondelor de viteza Pitot, au anuntat marti anchetatorii, dupa ce au analizat o cutie neagra a aparatului, scrie AFP. Prabusirea "se poate explica prin datele incorecte privind viteza zborului (...) aparent legate de jivrarea sondelor Pitot al caror sistem de incalzire era oprit", afirma comitetul interguvernamental al aviatiei (MAK).

- La 6 martie, un avion militar rus de transport, un Antonov An-26, se prăbușește la aterizarea la baza rusă de la Hmeimim, în vestul Siriei, ucigând toți cei 39 de soldați la bord. Armata rusă favorizează teza accidentului.

- 2017: Birmania -

Pe 7 iunie, un avion militar care transporta 120 de persoane, 106 soldați și membri ai familiilor lor, precum și cei 14 membri ai echipajului, se prăbușește în Marea Andaman, la aproximativ 200 de kilometri de orașul Dawei (sud-est). Aeronava, o turbopropulsă Y-8F-200 fabricată în China, decolase mai devreme din orașul sudic Myeik și urma să aterizeze în Yangon, capitala economică. Două treimi din pasageri erau femei și copii.

- 2016: Rusia și Ecuador -

- Pe 25 decembrie, un avion militar rus care transporta 92 de persoane, inclusiv membri ai corului Armatei Roșii care urmau să sărbătorească Anul Nou cu trupele din Siria, s-a prăbușit în Marea Neagră la scurt timp după ce a decolat de la Adler, la sud de stațiunea Soci. Printre victime s-au numărat peste 60 de membri ai corurilor Armatei Roșii și directorul Ansamblului Valéri Khakhilov. Avionul, un Tupolev Tu-154, transporta și nouă jurnaliști de la televiziunea rusă.

- La 15 martie, douăzeci și doi de soldați ecuadorieni au murit în prăbușirea unui avion al armatei, un IAI Arava care s-a prăbușit pe un munte din Amazon, în provincia Pastazales (est). Accidentul s-a produs în timpul exercițiilor de antrenament.