Un avion rusesc s-a prabusit in apropiere de baza ruseasca din Hmeimim, 32 de persoane au murit, anunta agentiile rusesti de presa, citate de AFP.

An-26Foto: Wikipedia

"In 6 martie in jurul orei 15,00 (12,00 GMT), un avion de transport An-26 s-a prabusit pe aerodromul din Hmeimin. Potrivit datelor preliminare, la bord se aflau 26 de pasageri si sase membri ai echipajului", a anuntat ministerul Apararii, intr-un comunicat.

"Catastrofa, potrivit informatiilor preliminare, este aparent datorata unei probleme tehnice", potrivit sursei citate.

Ministerul Apararii a precizat ca aparatul s-a prabusit la 500 de metri de pista de aterizare din baza ruseasca si nu a fost vizat de tiruri inamice.

Nu este prima drama in care este implicat un avion militar de transport al Rusiei care se indrepta spre Hmeimim. In decembrie 2016, un Tupolev Tu-154 care transporta membri ai Corului Armatei Rosii s-a prabusit in Marea Neagra, la putin timp dupa ce a decolat din Adler (sud), provocand moartea a 92 de persoane.

In octombrie 2017, un bombardier Su-24 s-a prabusit la decolare in Hmeimim, ucigand cei doi piloti.

De la inceputul interventiei militare in Siria, in septembrie 2015, armata rusa a trimis zeci de avioane de atac si bombardiere in aceasta tara, operand din baza aeriana din Hmeimim, situata in fieful alaouite al presedintelui sirian Bashar al-Assad, in apropiere de Latakia.

Fara a lua in calcul acest ultim incident, 45 de soldati rusi si-au pierdut oficial viata in timpul interventiei militare din Siria. Ministerul Apararii nu a precizat daca pasagerii avionului Antonov prabusit marti erau militari.

Antonov 26, un bimotor pentru curse scurte si medii, poate transporta pana la 40 de persoane la altitudini de 6.000 de metri. A fost lansat in 1969 si cele mai recente modele au fost construite in 1986.