Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat joi impunerea unui moratoriu privind execuţiile federale care denunţă aspectul lor ''arbitrar'' şi ''impactul disproporţionat asupra persoanelor de culoare'', contrar administraţiei Trump care a executat un număr record de condamnări la moarte, relatează AFP și Agerpres.

Camera de executie cu injectie letala in TexasFoto: Texas Dept of Criminal Justice via Bestimage / Bestimage / Profimedia

"Au fost semnalate îngrijorări serioase cu privire la utilizarea continuă a pedepsei cu moartea în ţară", a indicat secretarul american al Justiţiei Merrick Garland într-o notă.

"În special caracterul arbitrar al aplicării sale, impactul disproporţionat asupra persoanelor de culoare şi numărul tulburător de scutiri în cazurile de pedeapsă capitală şi alte cazuri grave", a detaliat responsabilul american.

El a ordonat un moratoriu asupra oricărei execuţii federale, în timp ce departamentul său ''revizuieşte politicile şi procedurile în materie de pedeapsă capitală''.

În SUA, în mod tradiţional, statele execută cele mai multe condamnări la moarte şi nu puterea federală. În general, justiţia federală intervine numai în cazurile legate de droguri, terorism sau spionaj.

În mandatul fostului președinte al SUA, Donald Trump, au fost executate 13 persoane la nivel federal, ultima la mijlocul lunii ianuarie, când Dustin Higgs a primit injecția letală.