Autoritățile federale americane pregăteau vineri cea de-a 13-a și ultima execuție din șase luni, o serie fără precedent care, din nou, îl va distinge pe Donald Trump de predecesorii săi din cărțile de istorie, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dacă justiția nu îi acordă o grațiere în ultimul moment, Dustin Higgs, un bărbat de culoare de 48 de ani, va primi o injecție letală la sfârșitul zilei în penitenciarul federal Terre-Haute din Indiana.

Într-o seară din ianuarie 1996, Dustin Higgs a invitat trei tinere la apartamentul său de lângă Washington, împreună cu doi prieteni. Fiindcă una dintre fete i-a refuzat avansurile, acesta i-a ordonat unuia dintre prietenii săi să împuște cele trei femei.

În 2000, a fost condamnat la moarte pentru răpire și crimă. Autorul crimelor a fost condamnat la închisoare pe viață.

„Este arbitrar și nedrept să-l pedepsești pe domnul Higgs mai mult decât pe ucigaș”, a spus avocatul său Shawn Nolan într-o cerere de clemență adresată lui Donald Trump.

Ca și în alte cazuri, președintele republican, un fervent apărător al pedepsei cu moartea, nu i-a răspuns.

Dimpotrivă, administrația sa s-a luptat în instanță pentru a putea continua executarea înainte de a părăsi Casa Albă, în cinci zile.

Într-adevăr, o instanță a acordat marți o amânare lui Higgs pentru că a contractat Covid-19 și ar putea suferi mai mult în momentul injecției. Departamentul Justiției a făcut imediat apel și a câștigat cazul.

Un ultim recurs, care se referă la probleme de competență, rămâne în curs la Curtea Supremă. Dar speranțele sunt slabe pentru Higgs: Înalta Curte are acum șase judecători conservatori din nouă și au dat în mod sistematic undă verde execuțiilor federale încă din vară.

Context

Pedeapsa cu moartea (care este interzisă în statele membre ale Uniunii Europene- n.red) a fost reintrodusă la nivel federal printr-o decizie a Curții Suprme a SUA în 1988, însă execuțiile au rămas extrem de rare și după această hotărâre judecătorească.

Înainte ca Trump să preia funcția de președinte, au existat doar trei execuții la nivel federal, adică în perioada 1988-2016.

Toate au avut loc în timpul mandatului președintelui republican George W Bush, și printre cei executați s-a aflat Timothy McVeigh, condamnat pentru atentatul asupra tribunalului federal din Oklahoma, comis în aprilie 1995 și considerat a fi unul dintre cele mai grave atentate teroriste din istoria Americii.

Nu mai puțin de 168 de oameni și-au pierdut viața după ce clădirea federală a fost bombardată de doi foști militari. Din 2003, nu au mai existat astfel de execuții, la nivel federal.