Poliția Parcurilor din Statele Unite nu a dispersat manifestanții ce protestau anul trecut în capitala Washington pentru ca Trump să poată avea un moment foto la biserica St. John, arată un raport oficial publicat zilele trecute și citat de BBC.

Donald Trump, in timpul protestelor (twitter)Foto: Hotnews

Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a elibera Parcul Lafayette pe 1 iunie, într-una din cele mai violente zi de proteste izbucnite după uciderea lui George Floyd, Trump deplasându-se la scurt timp după, cu membri ai administrației sale la biserica istorica St. John din apropierea Casei Albe unde a fost fotografiat cu o Biblie în mână.

Episodul a fost puternic criticat atât de către lideri religioși cât și de membri proeminenți ai Partidului Democrat care l-au acuzat că se folosește de o biserică în scopuri politice, mai ales că biserica St. John este considerată în mod tradițional biserica președinților americani, indiferent de confesiunea lor sau apartenența politică.

Însă un raport redactat de Biroul pentru probleme interne afirmă că ofițerii Poliției Parcurilor (US Park Police) au eliberat zona pentru a monta garduri anti-escaladare, inspectorul general al USPP, generalul Mark Lee Greenblatt, afirmând că polițiștii „au început implementarea planului operațional cu câteva ore înainte să știe despre o posibilă vizită prezidențială în parc”.

Raportul s-a concentrat pe modul și momentul în care ofițerii au luat decizia de a evacua parcul și nu a investigat acuzațiile privind incidentele de utilizare a forței excesive. Documentul a concluzionat că trei avertismente separate au fost emise celor din parc dar a admis că unele persoane s-ar putea să nu le fi auzit și că acestea nu le-au spus explicit oamenilor să părăsească zona.

Trump a salutat „raportul scris profesionist” și i-a mulțumit generalului Greenblatt că l-a „exonerat”.

„Minunata noastră Poliție a Parcurilor a luat decizia de a elibera zona pentru a permite unui contractor să instaleze în siguranță garduri anti-escaladare pentru a proteja împotriva răzvrătiților antifa, protestatarilor BLM radicali și altor manifestanți violenți care cauzează haos și moarte în orașele noastre”, a adăugat acesta.

Ce s-a întâmplat în Piața Lafayette?

Manifestanții s-au adunat în parcul din apropierea Casei Albe timp de mai multe zile ca parte a protestelor masive care au zguduit SUA vara trecută pentru a protesta împotriva violenței poliției și rasismului ca urmare a uciderii afro-americanului George Floyd de către Poliția din Minneapolis.

Poliția a intervenit pentru a-i evacua cu aproximativ 30 de minute înainte de intrarea în vigoare a stării de urgență și președintele Trump a început să țină un discurs televizat din Grădina Trandafirilor de la Casa Albă.

După ce și-a terminat discursul Trump s-a deplasat la biserica St. John alături de alți membri ai administrației sale și a fost fotografiat cu Biblia în mână.

Rabinul Jack Moline, președintele Alianței Ecumenice din SUA a declarat la momentul respectiv că:

„Văzându-l pe președintele Trump stând în fața Bisericii Episcopale St. John în timp ce ține o Biblie în mână ca răspuns la apelurile pentru justiție rasială - imediat după ce a făcut uz de forță militară pentru a evacua protestatari pașnici - este unul dintre cele mai flagrante abuzuri de religie pe care le-am văzut vreodată”.

Arhiepiscopul Washingtonului, Wilton Gregory, a criticat la rândul său în termeni duri momentul.

„Găsesc că este năucitor și reprobabil că orice instituție catolică ar permite să fie folosită atât de șocant de greșit și manipulată într-o manieră care încalcă principiile noastre religioase, care fac apel la apărarea drepturilor tuturor oamenilor, chiar și a celor cu care am putea să nu fim de acord”, a afirmat acesta.

REFERINȚĂ: