Dmitri Gudkov, un cunoscut politician de opoziție din Rusia, a anunțat că a părăsit țara și se îndreaptă spre Ucraina fiindcă se teme că va fi încarcerat, relatează Deutsche Welle.

Dmitri Gudkov acuza Kremlinul ca este in spatele anchetei penale care il vizeazaFoto: Maksim Polyakov / Kommersant / Profimedia Images

Gudkov, care anunțase mai devreme în cursul acestui an că intenționează să candideze la alegerile parlamentare din luna septembrie, a petrecut două zile în arest săptămâna trecută, politicianul fiind subiectul unei anchete penale demarată de autoritățile ruse.

Arestarea a venit în contextul campaniei de reprimare a opoziției de către Kremlin înaintea alegerilor legislative de anul acesta și a scăderii în popularitate a partidului Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin din cauza gestionării pandemiei de COVID-19 și a crizei economice pe care aceasta a declanșat-o în Rusia.

„Mă apropiu de Kiev”, a anunțat Gudkov, în vârstă de 41 de ani, într-o postare pe Facebook, adăugând că intenționează să rămână în străinătate cel puțin până la alegeri.

„Rudele și cei dragi care la rândul lor au primit informații serioase despre amenințări și riscuri mi-au susținut decizia”, a mai precizat acesta.

„Mai multe surse apropiate de cercul administrației prezidențiale au spus că dacă nu părăsesc țara cazierul fals va fi dus mai departe până în punctul arestării mele”, a relatat politicianul.

Criticul Kremlinului a fost arestat săptămâna trecută din cauza unor acuzații potrivit cărora nu a plătit o datorie legată de o proprietate închiriată, acuzație pe care Gudkov o respinge.

Acesta a fost eliberat fără a fi pus sub acuzare joi însă este considerat în continuare suspect de către poliție.

Gudkov, care a fost membru al parlamentului între 2011 și 2016, a afirmat că investigația a fost demarată pentru a-l împiedica să candideze la alegerile legislative de anul acesta.

Arestarea sa a venit la doar o zi după ce Andrei Pivovarov, un alt critic proeminent al Kremlinului, a fost scos dintr-un avion ce se îndrepta spre Varșovia cu doar câteva minute înainte de decolare.

Autoritățile ruse au luat tot mai multe măsuri împotriva activiștilor și politicienilor de opoziție în ultimele luni iar vinerea trecută președintele Vladimir Putin a promulgat „legea anti-Navalnîi” despre care Kremlinul afirmă că vizează combaterea „extremismului”.

Citește și: