​Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat vineri legea care interzice colaboratorilor organizaţiilor calificate drept „extremiste”, poreclită „legea anti-Navalnîi” deoarece i-ar viza pe susținătorii disidentului, să participe la alegeri, relatează AFP și Barrons.

Vladimir PutinFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

Legea, adoptată anterior în luna mai de Duma de Stat (camera inferioară), iar miercuri de Consiliul Federaţiei (camera superioară), a fost promulgată vineri de către preşedintele Vladimir Putin, potrivit documentului publicat pe portalul oficial de internet al informaţiilor juridice din Rusia.

Textul este considerat de cea mai mare parte a criticilor Kremlinului ca vizându-i pe susţinătorii opozantului încarcerat Alexei Navalnîi, după ce parchetul ceruse justiţiei să-i califice organizaţiile drept „extremiste”, la fel ca unele formaţiuni ultranaţionaliste şi religioase.

Procurorul susţine că mişcarea lui Navalnîi, care a împlinit 45 de ani vineri, 4 iunie, caută să „destabilizeze situaţia socială” în Rusia „sub acoperirea unor sloganuri liberale”.

Consecinţele acestei proceduri lasă puţine îndoieli: reţeaua de birouri regionale ale opozantului a fost deja clasată ca „extremistă” de către serviciile de supraveghere financiară.

Potrivit opoziţiei, puterea încearcă să „cureţe” scena politică de „indezirabili” înaintea alegerilor legislative din septembrie, în timp ce partidul Kremlinului, Rusia Unită, este în scădere în sondaje, într-un context de stagnare economică şi de numeroase scandaluri de corupţie.

Mai mulţi critici ai puterii ruse au fost vizaţi de percheziţii în ultimele zile, între care Andrei Pivovarov, care conducea organizaţia Open Russia, având legătură cu oligarhul aflat în exil Mihail Hodorkovski.

Pivovarov a fost plasat în arest preventiv pentru două luni.

Citește și: