Organizația Open Russia, fondată de oligarhul în exil și criticul de la Kremlin Mihail Khodorkovsky, a anunțat joi că își încetează activitățile în Rusia, de teama urmăririi penale împotriva membrilor săi, potrivit AFP.

Mihail HodorkovskiFoto: Captura Youtube.com

"Am decis să ne oprim, închidem birourile noastre regionale", a declarat directorul organizației Andrei Pivovarov pentru AFP, adăugând că decizia este legată de un nou arsenal legislativ care este discutat în Parlament.

Pe Facebook, Andrei Pivovarov a precizat că „toți membrii mișcării au fost excluși și membrii acestora au fost revocați pentru a evita eventuale proceduri legale viitoare”.

Un proiect de lege discutat de deputații ruși prevede sentințe mai dure împotriva membrilor unei organizații „nedorite”, în condițiile unei legi promulgată în 2015 de Vladimir Putin. Doar a fi membru al unei organizații nedorite ar putea fi acum pedepsit cu până la șase ani de închisoare.

”Rusia Deschisă” a fost declarată nedorită în 2017, după care organizația s-a dizolvat în 2019. A deschis apoi o altă structură cu același nume care nu a fost niciodată înregistrată de Ministerul Justiției.

Mișcarea a fost lansată în 2014 pentru unificarea opoziției pro-europene de către Mihail Hodorkovski, un oligarh arestat în 2003 și care a petrecut zece ani în închisoare pentru „fraudă pe scară largă” și „evaziune fiscală”.

Iertat în 2013, a plecat în exil în Europa, unde a fondat mai multe mișcări de opoziție împotriva lui Vladimir Putin.

Autoritățile ruse au lansat o campanie pentru a împiedica opoziția să participe la alegeri înainte de alegerile legislative programate pentru septembrie.

O lege adoptată recent de deputați ar trebui să conducă la excluderea susținătorilor opozantului închis Alexeï Navalnîi, ”bestia neagra” a Kremlinului.