Senatorii ruşi au adoptat miercuri o lege care interzice colaboratorilor organizaţiilor „extremiste” să candideze în alegeri, măsură văzută ca fiind îndreptată împotriva susținătorilor disidentului Alexei Navalnîi și a opoziției, relatează France24 și Agerpres.

Vladimir PutinFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

Consiliul Federaţiei ruse (Camera superioară a Parlamnetului rus) a adoptat cu 146 de voturi „pentru” această iniţiativă, validată deja de Duma de Stat (Camera inferioară).

Textul urmează să fie promulgat de către preşedintele Vladimir Putin pentru a intra în vigoare.

Această lege este denunţată de criticii Kremlinului ca vizând susţinătorii opozantului politic încarcerat Aleksei Navalnîi, în contextul în care parchetul a cerut justiţiei să claseze organizaţiile opozantului drept „extremiste”, la fel ca pe formaţiunile ultranaţionaliste sau religioase.

Procuratura acuză mişcarea lui Navalnîi de faptul că încearcă să „destabilizeze situaţia socială” din Rusia, „sub acoperirea unor sloganuri liberale”.

Rezultatul acestei proceduri nu prea lasă loc de îndoială după ce reţeaua birourilor regionale ale opozantului a fost clasată drept „extremistă” de către serviciile ruse supraveghere financiară.

Opoziţia acuză puterea de faptul că încearcă „să facă curăţenie” înaintea alegerilor legslative din septembrie, în contextul în care Partidul Rusia Unită al Kremlinului înregistrează o scădere în sondaje, din cauza unei stagnări economice şi unei serii de scandaluri de corupţie.

Fost deputat arestat

Mai mullţi critici ai puterii ruse au fost vizaţi în cadrul percheziţii, în ultimele zile, iar doi dintre ei - Andrei Pivovarov şi Dmitri Gudkov - au fost arestaţi în cadrul unor anchete.

Dmitri Gudkov, un fost parlamentar, a fost arestat marţi de forţele ruse de ordine, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass.

Exclus în 2013 din Partidul Rusia Dreaptă, în timp ce era deputat în Duma de Stat, din cauză că a contribuit la organizarea unor manifestaţii împotriva puterii, la Moscova, Gudkov a trecut în rândul liberalilor anti-Putin.

Gudkov, în vârstă de 41 de ani, a anunţat într-un comunicat postat pe reţele de socializare că poliţia percheziţiona o cabană în care se afla şi că operaţiuni vizau actuali şi foşti membri ai echipei sale.

El denunţă o manevră motivată politic.

„Nu cunosc vreun motiv oficial al tuturor acestor lucruri”, sublinia el pe Telegram.

„Însă motivul real este clar”.

Potrivit Tass, Gudkov a fost reţinut 48 de ore cu privire la acuzaţii potrivit cărora nu a rambursat un împrumut în vederea închirierii unei clădiri nerezidenţiale în perioada 2015-2017.

Potrivit agenţiei ruse oficiale de presă, el riscă până la cinci ani de închisoare.

Citește și: