O instanță rusă a respins miercuri cererea lui Alexei Navalnîi de a fi înlăturat de pe lista deținuților ce reprezintă un risc de evadare, clasificare despre care disidentul afirmă că le permite gardienilor să îl tortureze prin privare de somn, relatează Reuters.

Foto:

Navalnîi ispășește în prezent o condamnare de doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea condițiilor de cauțiune în perioada în care a fost în convalescență în Germania după otrăvirea cu agentul neurotoxic Noviciok.

Politicianul în vârstă de 44 de ani a intrat în greva foamei la sfârșitul lunii martie pentru a cere îngrijiri medicale mai bune, renunțând între timp la această formă de protest.

Disidentul se află în prezent la o închisoare diferită de cea în care a fost transferat inițial pentru ispășirea condamnării, fiind mutat la o unitate de detenție cu un spital după ce a slăbit drastic în urma grevei foamei.

Acesta a lansat trei acțiuni în instanță împotriva închisorii unde era încarcerat anterior și unde va fi transferat din nou după ce starea sa de sănătate se va îmbunătăți suficient - colonia penală IK-2 aflată la 60 kilometri est de Moscova.

Navalnîi s-a plâns că a fost privat de somn în perioada în care era ținut la IK-2 de către gardienii care îl trezeau din oră în oră în timpul nopții, acestea filmându-l pentru a raporta oficial că nu a evadat.

Reprezentanții penitenciarului rusesc nu au negat această acuzație, afirmând că măsura este necesară deoarece Navalnîi a fost catalogat ca fiind un risc de evadare de către autorități, clasificare pe care disidentul a încercat să o anuleze în justiție.

Însă o instanță din regiunea Vladimir a respins cererea sa miercuri, potrivit avocaților și susținătorilor săi.

„O instanță a refuzat să îl înlăture pe Alexei Navalnîi din registrul (de deținuți cu risc de evadare) întrucât el ar fi susceptibil să fugă. Un bărbat care s-a întors el însuși în Rusia în pofida amenințării cu închisoarea”, a scris miercuri pe Twitter fundația anti-corupție a lui Navalnîi.

Vadim Kobzev, unul dintre avocații disidentului, a anunțat că va ataca în apel decizia.

Citește și: