Michael Flynn, fostul consilier pe probleme de securitate națională al președintelui republican Donald Trump, a declarat în timpul unei conferința QAnon din Texas că în Statele Unite ar trebui să aibă loc o lovitură de stat militară ca în Myanmar, relatează Business Insider.

Michael FlynnFoto: Captura video

Flynn a făcut comentariul în timpul unei întruniri de weekendul acesta a simpatizanților QAnon, o mișcare ce promovează teorii ale conspirației despre pandemia de COVID-19 și fraudarea alegerilor prezidențiale americane de anul trecut, printre altele.

Acesta s-a referit la puciul executat de junta militară care a înlăturat guvernul civil al țării pe 1 februarie, declanșând un val de proteste reprimat sângeros de armată.

Până la 800 de persoane au fost ucise în Myanmar, inclusiv cel puțin 40 de copii, potrivit unor estimări, și alte peste 4.000 au fost arestate de la izbucnirea mișcărilor de protest.

Flynn, care a devenit o figură proeminentă a mișcării QAnon, a fost principala vedetă a conferinței ce a avut loc la Hotelul Omni din Dallas.

O înregistrare video distribuită pe Twitter arată cum unul dintre participanți îi spune fostului general american: „Vreau să știu de ce ceea ce s-a întâmplat în Myanmar nu se poate întâmpla și aici”.

Publicul erupe imediat într-un ropot aprobator după care Flynn răspunde: „Niciun motiv. Adică ar trebui să se întâmple și aici”.

Comentariul lui Flynn a venit în contextul în care comunitatea QAnon a devenit laudativă la adresa loviturii de stat din Myanmar și a îmbrățișat ideea că un puci similar ar trebui să aibă loc și în SUA, potrivit Media Matters for America.

Flynn a pledat vinovat în 2017 pentru că a oferit declarații false FBI-ului în legătură cu comunicările sale cu diplomatul rus Serghei Kisliak.

Trump l-a grațiat pe Flynn în luna noiembrie a anului trecut, după ce a pierdut alegerile prezidențiale în fața democratului Joe Biden.

Pe același subiect: