Președintele turc Recep Erdogan a inaugurat o nouă catedrală impunătoare în Istanbul vineri, îndeplinându-și dorința de a impune o amprentă religioasă asupra emblematicei Piețe Taksim din inima orașului, relatează Reuters.

Moscheea Taksim in noaptea de dinaintea inaugurariiFoto: Diego Cupolo-Nur Photo / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

În mod simbolic, Moscheea Taksim și cupola ei cu o înălțime de 30 de metri au fost construite vizavi de un monument dedicat fondării republicii turce de către Mustafa Kemal Ataturk, a cărui moștenire puternic laică a fost erodată de aproape două decenii de guvernare a lui Erdogan.

Construcția moscheii, un proiect susținut de Erdogan și partidul său islamist AK, a început în februarie 2017 după decenii de acțiuni în instanță și dezbateri publice.

Oficiali turci au distribuit vineri pe Twitter o înregistrare video cu Erdogan în 1994, anul în care a devenit primar al Istanbulului, arătând cu degetul din vârful unei clădiri înspre zona unde a spus că vrea să construiască moscheea, exact locul în care aceasta a fost ridicată aproape 30 de ani mai târziu.

Moscheea Taksim este doar unul dintre numeroasele proiecte de construcții prin care Erdogan și-a lăsat impresia asupra Turciei, printre acestea numărându-se și o uriașă moschee din vârful unui deal de pe partea asiatică a Istanbulului.

Anul trecut Erdogan a reconvertit catedrala bizantină Sfânta Sofia în moschee după decenii în care aceasta a funcționat ca muzeu.

Inaugurarea de vineri coincide de asemenea cu aniversarea protestelor care au izbucnit în Parcul Gezi aflat la doar 100 de metri distanță, acestea extinzându-se ulterior într-o masivă mișcare de protest împotriva lui Erdogan în întreaga Turcie.

Protestele din Parcul Gezi au început pe 28 mai 2013 după ce autoritățile au demolat un zid și au tăiat mai mulți copaci pentru a face loc unui proiect de construirea a unei replici de cazarmă otomană în parc.

Citește și: