Prezentarea de către guvernul austriaca unei „hărți a Islamului” a provocat joi un protest în rândul musulmanilor care denunță o „stigmatizare” „expunându-i masiv la nesiguranță”, potrivit AFP.

Susanne RaabFoto: JOE KLAMAR / AFP / Profimedia

Această hartă interactivă „mărturisește o intenție clară a guvernului de a stigmatiza toți musulmanii ca potențial pericol”, a reacționat Consiliul reprezentativ al musulmanilor (IGGÖ) într-o declarație trimisă AFP.

Ministrul conservator al integrării, Susanne Raab, a anunțat joi un nou site web numit „Harta Națională a Islamului”.

Publicul larg poate găsi acum numele a peste 600 de moschei și asociații, adresele lor, identitatea liderilor lor și posibilele lor legături în străinătate.

Nu este vorba de lansarea unei „suspiciuni generalizate asupra musulmanilor”, a asigurat Raab, ci de demascarea „în curtea din spate” a „ideologiilor” care pun la îndoială „valorile democrației liberale”.

Această hartă este rezultatul unei colaborări între Universitatea din Viena și Centrul de Documentare despre Islamul Politic, organizație creată anul trecut de coaliția dintre conservatori și verzi.

Cu toate acestea, verzii s-au distanțat de această inițiativă.

"Niciun ministru sau adjunct al mediului nu a fost implicat sau informat", a declarat purtătorul de cuvânt al integrării, Faika El-Nagashi, din cadrul partidului Verzilor. „Acest proiect care amestecă musulmani și islamiști este opusul a ceea ce ar trebui să arate politica de integrare”.

Cancelarul conservator Sebastian Kurz vizează în mod regulat ceea ce el numește „islamul politic”.

"Vă imaginați că am putea produce o astfel de hartă a iudaismului sau creștinismului în Austria?" și-a exprimat indignarea la radio-ul național Tarafa Baghajati, reprezentantul unei alte organizații musulmane, care vorbește despre o asociere între terorism și religie practicată de 8% din cei 8,9 milioane de locuitori ai țării, în mare parte fără legătură cu structurile.

"Este îngrijorător și sunt dezamăgit de acest guvern care preia programul extremei drepte", a adăugat el.