Soția miliardarului american John McAfee afirmă că acesta riscă să moară în închisoare pentru că ar fi făcut aceleași lucruri pe care CEO-ul Tesla și SpaceX Elon Musk le face pe Twitter cu impunitate, relatează City A.M..

John McAfee si sotia sa, JaniceFoto: Captura YouTube

John McAfee a fost arestat în Spania în luna octombrie a anului trecut și a rămas de atunci în detenție într-o închisoare din apropierea Barcelonei în așteptarea extrădării sale în Statele Unite unde este acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani și alte infracțiuni financiare.

Miliardarul în vârstă de 75 de ani este acuzat de procurorii americani de promovarea unor criptomonede prin intermediul platformelor social media pentru a le crește artificial prețul înainte de a le vinde pentru două milioane de dolari.

Potrivit documentelor depuse la o instanță federală din Manhatton, McAfee și bodyguardul acestuia, Jimmy Watson Junior, au început să vândă activele cripto imediat după ce au reușit să obțină o creștere a prețului lor.

Rechizitoriul procurorilor afirmă de asemenea că McAfee a încasat comisioane de aproximativ 11 milioane de dolari din partea unor startup-uri din domeniu cripto pentru a le promova monedele digitale.

Potrivit procurorului Audrey Strauss, cei doi au „exploatat o platformă social media amplu folosită și entuziasmul din rândul investitorilor pentru piața emergentă a criptomonedelor cu scopul de a obține milioane de dolari prin minciuni și înșelătorii”.

Însă Janice McAfee, soția miliardarului încarcerat, a scos în evidență că Elon Musk a manipulat în mod asemănător prețurile criptomonedelor prin activitățile sale de pe social media.

„Acțiuni similare”

Aceasta a afirmat că nu sugerează ca Musk să fie încarcerat dar a pus sub semnul întrebării acuzațiile formulate la adresa soțului ei pentru acțiuni similare.

„Elon Musk a influențat prin tweet-urile sale piețele cripto într-un mod mult mai mare decât ar fi putut să o facă vreodată John McAfee”, a afirmat aceasta.

„John se confruntă cu posibilitatea reală de a muri în închisoare pentru că ar fi fost implicat în activități similare”, a adăugat Jance McAfee.

„Evident, nu spun că Elon Musk ar trebui să fie în închisoare. Asta ar fi ridicol. Spun doar că potrivit rechizitoriului formulat la adresa lui John McAfee, acesta a fost acuzat de implicare în activități similare. Așadar întrucât Elon nu este în închisoare pentru acțiunile sale, nici John nu ar trebui să fie”, a explicat aceasta.

Înainte ca creatorul McAfee Antivirus să fie arestat în Spania, soții McAfee au petrecut aproape doi ani fugind de autorități la bordul iahtului lor cu care s-au deplasat între diferite locații din Caraibe și Mediterană, Londra, Estonia și alte ascunzători.

John McAfee a respins acuzațiile la adresa sa ca fiind „exagerate” și insistă că nu este vinovat de nicio infracțiune legată de criptomonede.

„Echipa mea a evaluat fiecare promoție pe baza managementului, planurilor de afaceri și potențialului. Nimeni nu ar fi putut prevedea prăbușirea pieței altcoin (n.r. termen folosit pentru celelalte criptomonede decât bitcoin)”, a afirmat acesta.

„Am fost plătiți în aceleași monede care s-au prăbușit. Acuzațiile Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare (din SUA) sunt exagerate”, mai susține miliardarul.

Acesta insistă de asemenea că nu a realizat câștiguri din promovarea pe social media a diferitelor criptomonede pe care le-a susținut.

Citește și: