Șeful Comandamentului de Stat Major al armatei franceze a îndemnat soldații care au semnat controversata scrisoare care avertiza despre pericolul unui război civil să părăsească forțele armate, relatează BBC.

Francois Lecointre (dreapta)Foto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images

Scrisoarea publicată într-o revistă de dreapta acuza guvernul francez de acordarea de „concesiuni” islamismului, aceasta urmând unei scrisori similare publicate în urmă cu trei săptămâni și semnate de peste 1.000 de membri ai forțelor armate, inclusiv de 20 de generali.

Ambele scrisori au fost puternic condamnate de executivul francez dar lăudate de unii politicieni de extrema dreaptă.

Marți, generalul François Lecointre a vorbit despre scrisoare într-un mesaj transmis forțelor armate: „Cel mai rezonabil pas de făcut este cu siguranță părăsirea instituției în vederea exprimării libere a ideilor și convingerilor”, a afirmat șeful Comandamentului de stat major francez.

Deși Lecointre nu a amenințat soldații din spatele scrisorii cu sancțiuni, acesta i-a acuzat că și-au încălcat „datoria de discreție”.

Generalul a spus că armata a fost târâtă într-o dezbatere politică nedorită datorită „convingerilor personale” ale autorilor.

„Fiecare soldat se bucură de libertatea de opinie însă trebuie să distingă fără ambiguități între datoriile militare și civice”, a subliniat acesta.

Scrisoarea soldaților a fost publicată duminică noaptea în Valeurs Actuelles, o revistă de dreapta care apare săptămânal.

Publicația afirmă că scrisoarea a fost redactată de soldați din serviciul militar activ care au dorit să rămână anonimi de teama sancțiunilor.

Autorii scrisorii se descriu ca făcând parte dintr-o generație mai tânără de soldați care au servit în Afganistan, Mali și Republica Centrafricană sau au fost implicați în operațiuni anti-terorism interne.

„Ei și-au pus pielea la bătaie pentru distrugerea islamismului căruia voi îi acordați concesiuni pe solul nostru”, au scris aceștia cu referire la semnatarii primei scrisori care au fost amenințați cu acțiuni legale de guvernul condus de Jean Castex.

„Au luptat aceștia ca voi să permiteți ca Franța să devină un stat eșuat?”, au mai scris soldații.

Un purtător de cuvânt al președintelui Emmanuel Macron a declarat că scrisoarea reprezintă o stratagemă media a politicienei de extrema dreaptă Marine Le Pen pe care sondajele de opinie o plasează în turul 2 al alegerilor prezidențiale de anul viitor.

Franța a propus anul acesta o lege controversată menită să combată ceea ce Macron descrie ca fiind „separatismul islamist”.

REFERINȚĂ: