Membri activi ai forțelor armate franceze au tras o a doua salvă înspre guvernul președintelui Emmanuel Macron, acuzând executivul francez de „lașitate, înșelătorie și perversitate” într-o scrisoare deschisă publicată luni, relatează The Guardian.

Emmanuel Macron vizitand soldatii NATO din LituaniaFoto: Lemouton Stephane-Pool / Abaca Press / Profimedia

Scrisoarea a fost publicată la doar câteva săptămâni după ce un editorial publicat în revista de dreapta Valeurs Actuelles și semnat de peste 1.000 de militari în rezervă sau activi, printre care și 20 de generali, a stârnit rumoare la Palatul Élysée.

La fel ca prima scrisoare, care acuza că țara se îndreaptă spre un „război civil”, și aceasta a fost publicată de Valeurs Actuelles, fiind semnată anonim de „personal militar activ”. Pe site-ul web al revistei a fost atașată și o petiție deschisă care poate fi semnată de cititorii publicației.

Semnatarii scrisorii fac referire la al șaptelea vers din Marseilleză, imnul de stat al Franței, care vorbește despre „răzbunarea” celor căzuți sau urmarea lor „în sicrie”.

Noua scrisoare a fost redactată în sprijinul primei, publicată pe 21 aprilie, la aniversarea a 60 de ani a unei lovituri de stat eșuate împotriva generalului Charles de Gaulle motivate de susținerea acestuia pentru independența Algeriei.

Semnată de mai mulți generali în rezervă și ofițeri activi, aceasta a avertizat cu privire la „dezintegrarea” Franței din cauza „pericolelor” extremismului islamist și a „hoardelor din suburbii”.

Aceasta a acuzat de asemenea grupurile anti-rasism că ar crea „ură între comunități” și a avertizat împotriva unor politici guvernamentale slabe care ar putea declanșa haos care să facă necesară intervenția militară pentru „protejarea valorilor civilizației noastre”.

FOTO: Romain GAILLARD-POOL / Sipa Press / Profimedia

„Defăimarea” veteranilor

Scrisoarea a declanșat un răspuns furios din partea guvernului premierului Jean Castex care i-a acuzat pe semnatari de încălcarea conduitei militare și i-a amenințat cu repercursiuni legale.

„Armatele nu sunt aici pentru a face campanie ci pentru a apăra Franța”, a declarat ministrul de interne Gérard Darmanin cu referire la faptul că partidul de extremă dreaptă Rassemblement National (Adunarea Națională) condus de Marine Le Pen și-a exprimat solidaritatea cu semnatarii editorialului.

A doua scrisoare, publicată duminică noaptea târziu, a bagatelizat amenințările miniștrilor francezi și a cerut declanșarea unei campanii împotriva guvernului, acuzându-l de „călcarea în picioare” a onoarei veteranilor și de „defăimarea” reputației lor „când singura lor vină este că își iubesc țara și jelesc declinul ei vizibil”.

„O persoană trebuie să fie foarte înșelătoare pentru a invoca o datorie prost interpretată a rezerviștilor și reduce la tăcere cetățeni francezi. O persoană trebuie să fie destul de perversă pentru a încuraja ofițeri înalți ai armatei să ia atitudine și să se expună înainte de a-i sancționa cu mânie de îndată ce scriu altceva decât rapoarte de bătălie”, notează scrisoarea.

„Lașitate, înșelătorie, perversitate: nu aceasta este viziunea noastră despre ierarhie. Dimpotrivă, armata este, prin excelență, locul în care spunem adevărul deoarece ne punem viețile în joc”, au adăugat autorii, concluzionând că „războiul civil mocnește în Franța și voi știți perfect bine asta”.

Scrisoarea a atras un răspuns rapid din partea guvernului francez și a politicienilor din partidele întregului spectru politic, ministrul de interne Darmanin afirmând că „aceștia (autorii) sunt oameni anonimi. Este curajos asta? Să fii anonim?”.

„Ce societate ciudată și curajoasă este aceea care oferă o voce unor oameni anonimi. Este ca și când ai fi pe rețelele de socializare. Cred că știu că atunci când ești în forțele armate nu faci acest gen de lucru pe ascuns”, a adăugat ministrul.