Consiliul de supraveghere al Facebook a decis, miercuri, să mențină interdicția impusă fostului președinte american Donald Trump de a mai posta mesaje pe pagina sa de Facebook și pe contul său de Instragram, relatează AFP. Cu toate acestea, nu este o decizie finală, consiliul judecând că „nu este potrivit ca Facebook să impună” o sancțiune pe durată nedeterminată.

Trump imbarcandu-se la bordul Marine OneFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

Consiliul a spus că Facebook trebuie să „reexamineze decizia arbitrară impusă pe 7 ianuarie” în următoarele șase luni.

Fostul șef de cabinet al lui Trump, Mark Meadows, a condamnat imediat decizia pe canalul Fox News, spunând că va avea un efect îngrozitor asupra liberei exprimări.

„Este o zi tristă pentru America, este o zi tristă pentru Facebook”, a spus el.

Consiliul de supraveghere a decis că fostul chiriaș al Casei Albe „a creat un mediu în care era posibil un risc serios de violență”, referindu-se la comentariile fostului președinte de pe 6 ianuarie, ziua atacului asupra Capitolului.

Cu toate acestea, fostul locatar al Casei Albe a găsit soluții de comunicare. Donald Trump și-a lansat marți o nouă platformă de comunicare, cu sloganul ”Save America” (Salvați America), în condițiile în care fostul președinte american nu mai are acces la Twitter, Facebook și YouTube după violențele de la Capitoliu declanașate de suporterii săi în ianuarie

Twitter a suspendat pe 8 ianuarie permanent contul lui Donald Trump, invocând riscurile „incitării la violenţă” din partea preşedintelui american, la două zile după violențele declanșate de susținătorii săi care au luat cu asalt clădirea Capitoliului timp de mai multe ore.

Pe 7 ianuarie, rețeaua socială Facebook și alte servicii precum Snapchat sau Twitch i-au suspendat de asemenea contul liderului de la Casa Albă, pe o durată nedeterminată.