Rusia a demarat joi un exercițiu militar major în Crimeea, sub supravegherea personală a ministrului apărării, Serghei Șoigu, un demonstrație de forță la frontiera de sud a Ucrainei ce a provocat o îngrijorare puternică la Kiev și în Occident, notează Reuters.

Soldati rusi in CrimeeaFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Ministerul rus al apărării a spus că Șoigu a zburat cu elicopterul desupra zonelor unde soldații și echipamentele militare sunt desfășurate și a verificat gradul de pregătire al forțelor navale și terestre.

Potrivit agenției ruse Interfax, exercițiile implică peste 10.000 de soldați și mai mult de 40 de nave de război.

Tot joi, dar la Moscova, Kremlinul a transmis că Vladimir Putin știe de invitația lansată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski de a se întâlni pentru a discuta criza.

”Dacă președintele va considera că este necesar, îi va răspunde. Nu am nimic de adăugat la acest moment”, a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Concentrarea de forțe din Crimeea, teritoriu pe care Rusia l-a capturat în 2014, face parte dintr-o desfășurare de forțe militare mult mai amplă.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat luni că Moscova a trimis aproximativ 100.000 de militari lângă granița cu Ucraina.

Joi dimineață, ministrul de externe ucrainean a făcut apel la aliații occidentali să arate că sunt pregătiți să pedepsească Moscova cu noi sancțiuni, inclusiv cu excluderea Rusiei din sistemul global de plăți bancare SWIFT, pentru a descuraja Kremlinul să recurgă la și mai multe forțe militare.

Serviciul federal de securitate din Rusia a anunțat că a arestat joi, în Crimeea, un bărbat suspectat de trădare, ce ar fi furnizat Ucrainei informații secrete despre flota din Marea Neagră.

Președintele Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul să nu treacă peste ”liniile roșii” ale Rusiei, spunând că Moscova va răspunde rapid și dur la orice provocări, astfel încât cei care le-au făcut își vor regreta acțiunile.

​Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea ce permite convocarea rezerviştilor pentru serviciul militar fără a decreta mobilizarea, a comunicat miercuri preşedinţia de la Kiev.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de intensificarea ciocnirilor în Donbas, unde trupe ucrainene luptă cu separatişti sprijiniţi de Rusia, într-un conflict despre care Ucraina afirmă că s-a soldat cu 14.000 de morţi începând din 2014.

Ucraina, aliaţii săi occidentali şi NATO au acuzat Rusia de masare 'provocatoare' de trupe la frontiera estică a Ucrainei şi în Crimeea. La rândul său, Rusia a denunţat 'activitatea provocatoare' a Statelor Unite şi NATO în regiunea Mării Negre.

Citește și: