„De câteva săptămâni trupe rusești continuă să fie dislocate la granițele cu Ucraina din nord-est, est și sud. În circa o săptămână vor ajunge la o forță combinată de peste 120.000 de soldați”, a declarat ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, într-o conferință cu presa străină la care a participat și HotNews.ro. „E îngrijorător că nu vorbim doar de simpli militari, ci de trupe aeropurtate în Crimeea, de echipamente electronice care pot bruia comunicații pe întreg teritoriul ucrainean, de rachete balistice - toate câteva semne clare ale unei capabilități ofensive”, a mai spus ministrul Kuleba.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit acestuia, în același timp cu mișcările de trupe, un val intens de dezinformare are loc pe canalele media controlate de statul rus. „Posturile rusești controlate de stat vorbesc despre tot felul de povești care să incite ura la adresa ucrainenilor”, a spus Kuleba.

„Ucraina nu vrea război și nici o escaladare a situației conflictuale. Vrem să rezolvăm pe căi diplomatice și politice conflictul ruso-ucrainean vechi deja de șapte ani”, amintește oficialul ucrainean.

„După 2014 noi ne-am învățat că din partea liderului de la Kremlin ne putem aștepta la orice. Chiar și dacă discutăm de decizii aparent iraționale”, spune Kuleba.

Potrivit ministrului ucrainean, în momentul de față concentrarea de forțe rusești la granița cu Ucraina este „mai mare ca în 2014”.

„Nu putem exclude nici un scenariu. Nu știm dacă Moscova va începe sau nu o nouă agresiune față de Ucraina. Dar vor fi gata pregătiți un astfel de conflict în următoarele săptămâni. Nu știm exact momentul când Rusia va trece linia frontului, dar vedem cu siguranță aceste pregătiri strategice și militare”, spune Kuleba.

Ministrul de externe ucrainean spune că pentru a preveni un nou conflict e nevoie de sprijinul și presiunea comunității internaționale.

„Cerem prietenilor si partenerilor noștri să fie vocali și să susțină Ucraina, mai ales în comunicările bilaterale pe care le poartă cu Moscova. Să se audă din toate colțurile că Ucraina nu e singură”, a spus Kuleba care a apreciat că, în acest moment, costul prevenirii unei eventuale noi agresiuni din partea Federației Ruse e mult mai mic decât costul opririi ulterioare a unor noi lupte militare.

„Săptămâna aceasta negociatorii ucrainieni fac tot ce pot, împreuna cu Franța și Germania, parte din formatul Normandia, împreună cu OSCE în grupul trilateral de discuții, împreună cu SUA, cu UE și alți parteneri - încercăm să dezamorsăm situația. Un semn clar că situația se detensionează ar fi ca Rusia să își reconfirme angajamentul pentru armistițiul agreat în trecut”, a spus Kuleba.

Cât privește situația din Marea Neagră, ministrul ucrainean a remarcat că Rusia și-a mobilizat forțe impresionante în zonă și că și-a relocat flota Caspică în Marea Azov.

„Rusia continuă să-și întărească forțele militare în Crimeea, au trimis acolo forțe aeropurtate, practic au dislocat un întreg regiment. Au adus rachete Iskander în Crimeea și au anunțat exerciții navale care practic blochează toate rutele comerciale. Mai mult, au anunțat închiderea Strâmtorii Kerci pentru navele de stat și militare”, spune Kuleba.

„În Marea Azov Rusia a dislocat flota de nave din Marea Caspică. Ideea e ca navele care operează în Marea Caspică pot opera cu ușurință în Marea Azov care e o mare foarte puțin adâncă”, a detaliat Kuleba.

Ministrul Afacerilor Externe din Kiev spune că la graniță și pe linia frontului militarii ucraineni au fost instrucționați să nu reacționeze la provocări.

„Din păcate cealaltă parte face orice să-i provoace. Din cei circa 30 de militari care au murit anul acesta pe linia frontului, marea majoritate au fost uciși de lunetiști. Lunetiștii ruși ne ucid soldații exact cu acest scop de a ne provoca. Ucraina nu plănuiește nici o ofensivă militară, vreo provocare sau escaladare militară. Căutăm o rezolvare diplomatică a conflictului”, a mai detaliat ministrul ucrainean.

CITEȘTE ȘI: