Președintele ucrainean l-a chemat marți pe Vladimir Putin să se întâlnească în zona de conflict cu separatiștii prorusi din estul Ucrainei, pentru a evita „un război ruso-ucrainean”, potrivit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Rusia a adus zeci de mii de soldați la granița ucraineană ridicând temeri la Kiev și în Occident că pregătește o operațiune militară majoră.

"Domnule Putin! Sunt gata (...) să ne întâlnim în orice loc al Donbas-ului ucrainean", a declarat în limba rusă șeful statului ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs adresat națiunii.

„Președintele rus a spus odată: dacă o luptă este inevitabilă, atacă mai întâi. Dar, în opinia mea, fiecare lider trebuie să înțeleagă că o luptă nu poate fi inevitabilă atunci când vine vorba de (...) un război real și milioane de vieți”, a continuat el.

Nu este încă „prea târziu”, a subliniat Zelenski, asigurând că nu vrea un război, dar că Ucraina este „pregătită” pentru el.

„Nu ne temem pentru că avem o armată și soldați incredibili”, a insistat el, în limba ucraineană.

"Nu distrugem alte pământuri și popoare. Dar asta nu înseamnă că ne vom permite să ne distrugem pe noi înșine", a adăugat el.

Înainte de acest discurs al președintelui, Ucraina a subliniat că s-au făcut „progrese semnificative” în timpul negocierilor de luni și marți cu privire la reluarea armistițiului în estul Ucrainei, scena din 2014 a unui conflict între forțele ucrainene și separatiștii pro-ruși.