Aliații NATO și-au exprimat vineri „îngrijorarea” față de manevrele maritime din jurul Crimeei, peninsula ucraineană anexată de Moscova și au cerut Rusiei să garanteze „accesul liber” la porturile ucrainene din Marea Azov, potrivit Afp.

Incident ruso-ucrainean langă CrimeeaFoto: Captura YouTube

"Facem apel la Rusia să garanteze accesul gratuit la porturile ucrainene din Marea Azov și să permită libertatea de navigație", a scris o purtătoare de cuvânt a Alianței Atlantice într-un comunicat.

Aceste porturi sunt de o importanță crucială pentru economia ucraineană.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri la organizarea summit cu omologii săi rus Vladimir Putin, francez Emmanuel Macron şi cancelarul Angela Merkel în vederea calmării tensiunilor cu Moscova, relatează AFP. Zelenski a discutat vineri cu Macron şi Merkel despre comasarea a zeci de mii de militari ruşi la frontiera ucraineano-rusă.

Ei şi-au exprimat, în cadrulunei videoconferinţe, ”îngrijorarea faţă de o comasare a trupelor ruse la frontiera cu Ucraina şi în Crimeea, axenată ilegal”.

Liderii ucrainan, francez şi german au îndemnat la o retragere a ”acestor întăriri de trupe, pentru a se ajunge la o dezescaladare”, se arată într-un comunicat comun difuzat de către Cancelaria germană. Angela Merkel şi Emmanuel Macron şi-au ”subliniat susţinerea faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit News.

Probabilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina în următoarele săptămâni este "redusă la medie", a estimat joi şeful forţelor americane în Europa, generalul Tod Wolters, în timp ce Moscova a masat trupe la graniţa ucraineană, relatează France Presse.

Întrebat de o comisie a Camerei Reprezentanţilor cu privire la recenta creştere a tensiunilor între Rusia şi Ucraina, şeful comandamentului european al armatei americane (Eucom), care comandă de asemenea forţele NATO, s-a declarat "foarte îngrijorat".

Dar când un ales i-a cerut să evalueze probabilitatea unei invazii a Ucrainei în următoarele săptămâni, el a răspuns: "redusă la medie".

Când un alt ales l-a întrebat apoi dacă şansele unei invazii vor creşte peste câteva săptămâni, el a răspuns că aceasta depinde de următoarele mişcări ale trupelor ruse, potrivit Agerpres.

Ministrul ucrainean de externe a declarat joi că Rusia amenință deschis Ucraina cu distrugerea în contextul îngrijorărilor tot mai mari privind masarea de trupe rusești la granița Ucrainei, relatează AFP și Barrons.

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat în timpul unei conferințe de presă că analiști și oficiali ruși „amenință deschis Ucraina cu război și cu distrugerea statalității ucrainene”.

Ucraina are în vedere să se doteze cu arme nucleare, în cazul în care nu devine membră a NATO, a afirmat joi ambasadorul ucrainean în Germania, transmite DPA.

"Fie facem parte dintr-o alianţă cum este NATO şi contribuim astfel la a face Europa mai puternică, fie rămânem cu cealaltă opţiune, care este să ne înarmăm", a declarat pe postul de radio Deutschlandfunk ambasadorul Andrii Melnik.