Administrația Biden a declarat că va deschide unități suplimentare de cazare a migranților după ce imagini cu un centru de detenție din Texas au arătat copii ținuți în condiții înghesuite în camere improvizate, relatează BBC.

Copiii migranti cazati la tabara de corturi din DonnaFoto: Jaime Rodriguez Sr. / AFP / Profimedia Images

Centrul din Texas, o tabără de corturi a guvernului federal situată în orășelul Donna de la granița dintre Statele Unite și Mexic, ar găzdui în jur de 1.000 de persoane.

Fotografiile sunt primele de acest gen apărute după învestirea președintelui democrat Joe Biden.

Criticii l-au acuzat pe Biden de o creștere vertiginoasă a numărului de imigranți ilegali ce încearcă să intre în SUA după ce acesta a contramandat mai multe ordine executive ale fostului președinte Donald Trump din domeniul imigrației.

Printre măsurile adoptate de noua administrație de la Washington s-a numărat și anularea politicii de întoarcere din drum a minorilor neînsoțiți, executivul lui Biden optând pentru procesarea lor în centre speciale și plasarea în familii adoptive din SUA.

Luni, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a afirmat că guvernul SUA depune eforturi pentru a putea oferi cazare celor sosiți la graniță.

„Locuri unde copiii pot avea acces la asistență medicală, pot avea acces la resurse educaționale - chiar și resurse juridice”, a afirmat aceasta.

Comentariile sale au venit după ce congresmanul democrat Henry Cuellar din Texas a publicat imagini cu copiii de la centrul din Donna dormind pe saltele și acoperiți cu folii de aluminiu.

Fotografiile, despre care se crede că au fost făcute în cursul weekendului, au provocat îngrijorări și cu privire la nerespectarea distanțării fizice în contextul pandemiei de COVID-19.

Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din SUA recomandă ca persoanele să păstreze o distanță de doi metri între ele pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Congresmanul Cuellar a relatat însă că persoanele găzduite la centru au fost împărțite 8 capsule de plastic supraaglomerate. Activiștii pentru drepturile omului au afirmat la rândul lor că persoanelor de la centru nu li s-a oferit acces adecvat la săpun și hrană.

„Aceste fotografii arată ce spunem și noi de mult timp, și anume că aceste facilități de la graniță nu sunt locuri pentru copii”, a declarat Psaki, adăugând că „ele nu sunt locuri în care ne dorim ca copiii să rămâne pentru o perioadă îndelungată de timp”.

Psaki a afirmat că alternativa ar fi trimiterea înapoi a copiilor „în această călătorie periculoasă - care, după părerea noastră, nu este alegerea corectă de luat”.

Jurnaliștilor nu li s-a permis accesul în centrele de detenție după ce Biden și-a preluat mandatul însă Casa Albă spune că va face acest lucru.

Numărul de minori neînsoțiți care sosesc la granița sudică a SUA a crescut vertiginos în ultimele luni, administrația de la Washington afirmând că vrea să colaboreze cu Mexicul și Guatemala pentru a combate cauzele problemei, printre acestea numărându-se sărăcia răspândită și violențele din America Centrală.

Biden a ordonat începând din luna ianuarie reunificarea copiilor migranți cu familiile lor, a oprit construirea zidului fostului președinte Donald Trump și a cerut ample revizuiri ale legislației introduse de către acesta.

REFERINȚE: