Jacob Chansley, poreclit Jake Angeli și cunoscut drept „șamanul QAnon” pentru participarea la violențele din 6 ianuarie de la Dealul Capitoliului, va rămâne în închisoare până la începerea procesului după ce un judecător a decis că încă reprezintă o amenințare pentru comunitate, relatează Forbes.

Jake AngeliFoto: Amy Harris / Shutterstock Editorial / Profimedia

Judecătorul Royce Lamberth a afirmat de asemenea că refuzul lui Chansley de a-și asuma consecințele faptelor sale și de a recunoaște gravitatea acuzațiilor care i se aduc arată „o detașare de realitate”.

Echipa de avocați a bărbatului a argumentat că acesta ar trebui eliberat fiindcă nu poate să vorbească în privat cu avocații săi în închisoare și că credința sa șamanistă îl împiedică să se vaccineze împotriva COVID-19, punându-i în pericol sănătatea în închisoare.

Judecătorul a respins noțiunea că acesta nu ar putea să se consulte cu avocații săi în privat și l-a criticat pentru acordarea unui interviu video săptămâna aceasta în loc să folosească apelul pentru a discuta cu echipa sa de apărare.

Magistratul a concluzionat de asemenea că „șamanul” nu are alte probleme de sănătate care să îl facă mai vulnerabil în fața COVID-19, respingând ideea că este mai în pericol datorită convingerilor sale religioase.

Cu culorile steagului american pictate pe față, pieptul gol cu ​​numeroase tatuaje clar vizibile și o pălărie din blană cu coarne de bivol, Jake Angeli a fost unul dintre cei mai ușor de recunoscut susținători ai lui Trump care au luat cu asalt Dealul Capitoliului.

Angeli a fost arestat în 9 ianuarie, la 3 zile după insurecția mortală în urma căreia 5 persoane și-au pierdut viața.

Departamentul de Justiție a anunțat în sâmbăta de după violențe că bărbatul s-a predat și este în custodia poliției federale și a fost pus sub acuzare pentru tulburarea liniștii publice, și pătrundere ilegală în Capitoliu.

Avocații lui Angeli au încercat să obțină o grațiere din partea lui Donald Trump înainte ca acesta să părăsească Biroul Oval, susținând că clientul lor doar a urmat indicațiile fostului președinte republican.

Angeli nu s-a aflat însă pe lista de grațieri și comutări de pedepse semnată de Trump în ultimele zile ale mandatului său.

Bărbatul a afirmat în cadrul interviului acordat săptămâna aceasta emisiunii 60 Minutes că regretă că a intrat în Capitoliu dar că a vrut doar să „îl aduc pe Dumnezeu înapoi în Senat” prin cântarea unui cântec care să creeze „vibrații pozitive într-o încăpere sacră”.

Citește și: