Canadianul autodeclarat drept ”incel”, care a ucis 10 oameni și a rănit alte 16 persoane în aprilie 2018 după ce a intrat cu o camionetă în pietoni în centrul orașului Toronto, a fost găsit vinovat de crimă, după ce un judecător a respins argumentele apărării potrivit cărora acesta nu este capabil să înțeleagă consecințele acțiunilor sale, relatează AFP.

Atacatorul din TorontoFoto: Captura YouTube

Într-un verdict citit în direct pe Youtube, magistratul Anne Molloy a respins argumentele avocatului lui Alek Minassian, de 28 de ani, care pledase pentru iresponsabilitatea penală a clientului său, suferind de autism și de întârziere mintală.

Alek Minassian, condamnat pentru 10 crime și 16 tentative de ucidere, se confruntă acum cu închisoarea pe viață, cu posibilitatea de a fi eliberat condiționat după o pedeapsă cu închisoarea de cel puțin 25 de ani care urmează să fie stabilită la o audiere ulterioară la mijlocul lunii martie.

Minassian, care suferă de tulburare din spectrul autist (TSA) încă din copilărie, a recunoscut faptele, dar ce se discuta era dacă acesta era conștient de acțiunile sale când acestea au avut loc.

Amintind că acuzatul și-a planificat cu atenție acțiunea timp de câteva săptămâni, judecătorul Molloy a considerat că „a ales în mod liber opțiunea care era greșită din punct de vedere moral, fiind conștient de consecințele acțiunilor sale pentru el și victimele sale”.

Judecătorul Molloy a refuzat să îi spună pe nume acuzatului, subliniind că el însuși a declarat că a lansat acest atac „oribil”, care avea ca scop „uciderea cât mai multor oameni”, pentru a câștiga notorietate la nivel mondial.

Avocatul lui Minassian, Boris Bytensky, bazându-se pe expertiza psihiatrică, a susținut că starea mentală a clientului său, lipsită de empatie și incapabilă să discearnă între bine și rău, îl făcea incapabil să facă alegeri raționale.

Alek Minassian a recunoscut că a închiriat o dubă pe 23 aprilie 2018 și că a ucis opt femei și doi bărbați, cu vârste cuprinse între 22 și 94 de ani, și că a rănit alte 16 persoane.

Atacul a avut loc într-o zi de luni de primăvară însorită, la începutul după-amiezii, în cartierul North York, în apropiere de una dintre cele mai aglomerate artere din cea mai mare metropolă din Canada.

La volanul unei autoutilitare albe închiriată, acuzatul, care locuia în suburbiile nordice ale orașului, a condus cu viteză mare vizând trecătorii pe aproximativ doi kilometri.

Înainte de acțiunea sa, el a publicat pe Facebook un mesaj cu caracter misogin în care spunea ”„Rebeliunea + Incel + a început deja!”.

Abrevierea în engleză pentru „celibat involuntar”, mișcarea „Incel” reunește bărbații care își exprimă, în special pe forumurile online, disprețul față de femei, responsabile conform lor de insatisfacția lor sexuală.

Alek Minassian a declarat atunci, în timpul anchetei, că principala sa motivație a fost căutarea notorietății și că invocarea mișcării Incel a fost mai presus de toate o modalitate de a face oamenii să vorbească despre el.

El a oferit diferiților experți motivații diferite pentru a-și justifica actul, de la anxietate înainte de a începe un nou loc de muncă, până la dorința de a deveni unul dintre cei mai mari ucigași în masă din istorie.