Disidentul rus Alexei Navalnîi a fost transferat într-o colonie penală unde urmează să execute o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare, a confirmat vineri șeful Serviciului Penitenciar din Rusia (FSIN), potrivit AFP și CNN.

Alexei NavalniiFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

„A fost transferat la locul unde ar trebui să se afle prin hotărâre judecătorească”, a declarat Alexandr Kalașnikov, citat de agențiile de știri rusești, adăugând că disidentul nu ar trebui să se teamă de „nicio amenințare la adresa vieții sale sau a sănătății sale”.

Disidentul „își va executa sentința în condiții absolut normale”, a dat asigurări Kalașnikov, precizând că „domnul Navalnîi, dacă dorește, va participa la activitățile de producție”.

O relicvă a perioadei sovietice, majoritatea pedepselor cu închisoare din Rusia sunt executate în lagăre de prizonieri situate uneori la sute de kilometri distanță de orice așezare umană.

Munca deținuților, de obicei în ateliere de cusut sau de fabricare a mobilei, este adesea obligatorie în aceste colonii penale.

Un purtător de cuvânt al FSIN a declarat pentru AFP că nu poate oferi detalii despre locul de detenție al lui Navalnîi, neavând dreptul să dezvăluie date personale legate de deținuți.

Avocatul adversarului, Vadim Kobzev a declarat că nu a fost informat despre locul unde se află clientul său.

Avocații și rudele disidentului au anunțat joi că acesta a fost transferat într-o locație necunoscută de la penitenciarul din Moscova unde fusese încarcerat din momentul arestării sale la întoarcerea în Rusia în luna ianuarie.

Citește și: