Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost transferat din penitenciarul din Moscova într-un centru de detenţie necunoscut, anunţă avocatul acestuia din Rusia, Vadim Kobzev.

Alexei Navalnîi, arestatFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

„Aleksei Navalnîi a fost mutat din Penitenciarul SIZO-1”, situat la periferia Moscovei, a informat avocatul Vadim Kobzev, prin intermediul Twitter.

Vadim Kobzev a explicat că a vrut să îl viziteze pe Aleksei Navalnîi în penitenciarul din Moscova, dar i s-a transmis că nu se mai află acolo. „Nu mi s-a spus unde a fost transferat, cel mai probabil în alt centru de detenţie, dar este posibil şi în altă parte”, a explicat avocatul, conform agenţiilor Interfax şi DPA, citate de Mediafax.

„Faptul că nu ştim unde este şi ce se întâmplă cu el ne confirmă amploarea riscurilor”, a afirmat la rândul său Leonid Volkov, unul dintre colaboratorii lui Aleksei Navalnîi.

O instanţă judiciară din Moscova a decis, la începutul lunii februarie, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare. Instanţa a dispus scăderea din sentinţă a zilelor petrecute de Aleksei Navalnîi în arest la domiciliu. Aleksei Navalnîi a fost arestat preventiv pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020.

Serviciul rus al Penitenciarelor a comunicat că Aleksei Navalnîi a încălcat termenii unei sentinţe cu suspendare. Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru fraudă, un caz din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Un termen al controlului judiciar expirase pe 30 decembrie 2020, iar Navalnîi ar fi trebuit să se prezinte la o secţie judiciară.