Curtea Supremă a Statelor Unite a decis luni că un procuror din New York poate obține declarațiile fiscale și alte documente financiare ale fostului președinte Donald Trump ca parte a unei anchete penale, relatează Reuters și CNN.

Donald TrumpFoto: Profimedia Images / AFP / Brendan SMIALOWSKI

Judecătorii au respins cererea lui Trump de a suspenda decizia din 7 octombrie a unei instanțe inferioare care a obligat Mazarus USA, firma de contabilitate folosită de Trump, de a se conforma unei cereri de a preda unui juriu materiale solicitate de procurorul democrat Cyrus Vance din Manhattan.

Curtea Supremă se mai pronunțase deja cu privire la dispută, respingând în luna iulie a anului trecut argumentația mai amplă a lui Trump că un președinte în exercițiu este imun în fața oricărei anchete penale în timpul exercitării mandatului.

Spre deosebire de toți ceilalți președinți recenți ai SUA, Trump a refuzat să își publice declarațiile fiscale în timpul celor patru ani de mandat.

Datele ar putea oferi detalii cu privire la averea sa și activitățile Trump Organization, compania imobiliară deținută de familia sa.

Decizia de luni a Curții Supreme a fost publicată fără opinii separate și reprezintă o lovitură grea pentru fostul președinte republican care a încercat să își țină secrete finanțele.

Citește și: