Ministrul de externe german Heiko Maas și-a îndemnat luni omologii din Uniunea Europeană să aprobe aplicarea de sancțiuni împotriva oficialilor ruși responsabili de încarcerarea disidentului Alexei Navalnîi și de reprimarea violentă a protestelor pro-democrație, relatează Reuters.

Heiko MaasFoto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

„Sunt în favoarea ordonării pregătiri de sancțiuni suplimentare împotriva unor persoane specifice”, a afirmat Maas la Bruxelles unde a sosit pentru reuniunea miniștrilor de externe ai blocului comunitar.

Acesta a declarat că aplicarea de sancțiuni este urgentă întrucât Navalnîi riscă să își ispășească pedeapsa într-un lagăr de muncă după ce a fost condamnat sâmbătă într-un proces separat pentru defăimare.

Diplomații se așteaptă ca UE să impună luna viitoare interdicții de călătorie și înghețarea conturilor unor apropiați ai președintelui Vladimir Putin odată ce experții vor strânge suficiente dovezi împotriva acestora.

Afirmațiile ministrului de externe german vin în contextul în care Berlinul a fost puternic criticat în ultimele luni atât de Statele Unite cât și de alți aliați NATO din cadrul UE pentru continuarea proiectului Nord Stream 2.

Parlamentul European a adoptat la rândul său o rezoluție pentru a cere oprirea imediată a lucrărilor de construcție la gazoductul care are mai puțin de 100 de kilometri până la finalizare.

Cererile adresate Berlinului de a sista proiectul Nord Stream 2 s-au intensificat după ce Rusia a expulzat mai mulți diplomați ai unor state membre UE pe care i-a acuzat că au participat la proteste de susținere a lui Alexei Navalnîi.

Însă cancelarul Angela Merkel a respins aceste solicitări, afirmând că gazoductul va fi finalizat și reiterând poziția guvernului german potrivit căreia Nord Stream 2 este "un proiect comercial".

Heiko Maas a mai declarat luni că UE trebuie să păstreze o linie de dialog cu Moscova, chiar dacă va decide impunerea de noi sancțiuni.

„În același timp trebuie să discutăm despre cum să păstrăm un dialog constructiv cu Rusia, chiar dacă relațiile au ajuns cu certitudine la un minim istoric”, a afirmat ministrul de externe german la Bruxelles.

Citește și: