Parlamentul European cere oficial oprirea imediată a proiectului Nord Stream 2 - UPDATE
Alexei Navalnîi a fost arestat la sfârşitul săptămânii trecute şi plasat în detenţie pentru presupusă încălcare a eliberării sale condiţionate, după ce a revenit în Rusia pentru prima dată de la otrăvirea sa cu un agent neurotoxic de tip Noviciok.
Europarlamentarii au adoptat rezoluția în jurul orei 17:30 (ora României) rezoluția cu 581 voturi pentru, 50 împotrivă și 44 abțineri.
Aceasta solicită UE să oprească „imediat” finalizarea gazoductului.
„După ani de deteriorare a relațiilor, eurodeputații subliniază importanța revizuirii în mod critic a cooperării cu Rusia prin diverse platforme de politică externă și proiecte precum Nord Stream 2”, precizează un comunicat al Parlamentului European.
Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell).
Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.
Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect.
Lucrările au fost reluate luna trecută iar Gazprom speră să finalizeze conducta Nord Stream 2 sub Marea Baltică pentru a dubla capacitatea liniei existente.
Proiectul este finalizat în proporţie de 90% cu doar o porţiune de 100 km în apele adânci din largul Danemarcei rămasă să fie terminată.
Citește și:


Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Acum, ce să vezi, Parlamentul European a ajuns la concluzia lui Obama și a lui Trump...
Sa stii ca, desi de la un presedinte la altul apar variatii in abordare, sunt multe puncte si directii unde politica americana e constanta. Una e cea privind securitatea energetica, militara, etc. Nu va asteptati ca acum Biden sa fie mare prieten sau dusman inrait cu Rusia, China, Iran etc. Doar ca vor avea alte abordari.
Asta pt ca global, de ex, China e simultan si cel mai mare partener si competitor al US, e o relatie complicata si nu se poate pune pe hold subit fara sa fie tot americanii extrem de afectati.
Cu RU e mai simplu, US nu depinde asa mult economic de RU, doar ca au totusi arsenalul militar , ameninta interesele americane peste tot in lume, pot dezechilibra balanta puterii la nivel global, interesul US e de ex sa nu ii antagonizeze in caz ca are nevoie macar de neutralitatea lor in anumite interventii, etc...
Problema gazoductului e mult prea importanta pt UE - Germania si SUA incat sa fie lasata la mana lui Putin prin simpla eliberare din arest a lui Navalnii.
UE poate impune alte sanctiuni, daca chiar doreste, dar gazoductul trebuie oprit din cu totul alte motive.
Solutia propusa/impusa de UE este mult prea avantajoasa pt Putin.
UE e foarte multumita si in 6 luni se finalizeaza gazoductul.
Dupa ce totul e parafat si contractele intra in vigoare si gazoductul intra in functiune, Putin il baga din nou la racoare pe Nvalnii, pt ca oricum are vreo 3 dosare deschise.
Cine castiga?
Putin.
De acord ca exista motive mult mai serioase pentru aplicarea sanctiunilor. Dar, pot fi incluse si ele ca amendament ulterior, o putem solicita europarlamentarilor trimisi de noi, de ex.
Navalinii e un pretext mult mai slab decat Transnistria, de ex. Unde kremlinul sustine un regim terorist, contrar tuturor angajamentelor asumate tot de kremlin. Dar merge si pentru ceasul al 11-lea.
Tehnic vorbind UE nu va adopta niciun fel de sancțiuni împotriva Germaniei. O să intrăm doar un pic în teatrul absurdului: Germanii vor continua lucrările mână-n-labă cu rușii la gazoduct. UE e fericită că a adoptat o rezoluție ce e la fel de valoroasă ca una împotriva mațienilor și cu asta toată lumea e fericită. Business as usual. :)
Circ socialist pentru minti subtiri, o joaca intre UE si URSS.
O sa-l mai tina un pic si pe urma o sa-l elibereze la "presiunea UE", dupa care termina proiectul si-l cheama pe Biden sa-i dea binecuvantarea.
Ce "duri", "fermi", am fost, ce fecale minunate am facut!
Daca putin ii da drumul lui Navalnii, putem continua nestingheriti Nord Stream 2!