Guvernul britanic va lua măsuri împotriva „cancel culture” în universități
Prin acest proiect de lege, guvernul vrea astfel ca universitarii să nu îşi piardă postul pentru că au exprimat poziţii controversate, dar şi să împiedice ca presiunile studenţilor să ducă la anularea anumitor oratori invitaţi la conferinţe, din aceleaşi motive.
„Sunt profund îngrijorat de efectul paralizant asupra campusurilor al unei cenzuri şi al unei tăceri care sunt inacceptabile”, a declarat marţi ministrul Educaţiei, Gavin Williamson. „Trebuie să întărim libertatea de expresie în învăţământul superior, prin consolidarea obligaţiilor legale existente şi având grijă să fie luate măsuri energice în cazul unor încălcări", a adăugat acesta.
Prin urmare, guvernul ia în considerare să numească un responsabil pentru libertatea de expresie, pentru a ancheta cazurile unde este încălcată această libertate, dar şi să le permită universitarilor care şi-au pierdut locul de muncă în litigii similare să ceară eventual o indemnizaţie.
Propunerile au fost salutate de un grup de cercetători în cotidianul conservator The Times.
„În ultimii ani, prea mulţi universitari au fost marginalizaţi deoarece au opinii puţin ortodoxe asupra unor chestiuni precum războiul, Brexit-ul şi moştenirea imperiului” britanic, se arată în scrisoarea lor deschisă, aceasta precizând că „Unor vorbitori motivaţionali li s-au retras invitaţii (la dezbateri), iar universităţile pun deseori 'securitatea emoţională' a studenţilor înaintea libertăţii de a cerceta”.
„Cea mai mare ameninţare împotriva libertăţii de expresie nu provine de la personal sau de la studenţi sau de la ceea ce se numeşte 'cancel culture', ci de la încercările guvernului de a controla ce se poate spune sau nu în campusuri”, a criticat Jo Grady, secretar general al Sindicatului Universităţilor şi Colegiilor.
Potrivit lui Hillary Gyebi-Ababio, vicepreşedintă a Sindicatului Naţional al Studenţilor, „nu există probe privind o criză a libertăţii de expresie în campusuri”.
Conform unui studiu recent, 0,06% dintre conferinţele şi evenimentele organizate în universităţi britanice au fost întrerupte sau anulate din cauza opiniei unor vorbitori.
Printre oratorii vizaţi se numără politicianul pro-Brexit Nigel Farage, jurnalista BBC Jenni Murray, acuzată de transfobie, sau filosoful Rober Scruton, care a fost acuzat că ar avea poziţii islamofobe şi antisemite.
Citește și:

Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Evaluare Națională 2021. Ce s-a eliminat din materia de examen la limba română și care sunt provocările primului examen fără celebrele „comentarii literare”
Universitati care acecpta granturi colasale de la privati dubiosi cum ar fi Bill Gates. profesori care fac propaganda pe social media pt bani
Stoparea programelor de cercetare ce intra in conflict cu pandemia inventata si multe altele.
Cred și eu. Când unii ca Farage sau Scruton (Dumnezeu să-l odihnească) nici nu prea mai sunt invitați, din cauza grupurilor de presiune marxiste studențești, vorbitorii care ajung pe scenă sunt doar dintre cei „buni”, și nu mai există nici un motiv să-i întrerupă cineva.
Oare cum se traduce in sens clasic "woke"?
Deci pentru zero cazuri fac legi caraghisoii astia cu Brexitul? Banuiesc ca si KKK, white supremacists si neo-nazi au opinii importante care trebuie auzite prin campusuri. Sa facem o lege si pentru ei...