Departamentul de Educație din statul american Oregon a încurajat recent profesorii să se înscrie la un program de instruire care încurajează „etnomatematica” pentru a combate supremația albă, relatează Fox News.

Ora de matematicaFoto: Wavebreak / Profimedia Images

Un newsletter trimis luna trecută de ODE promovează microcursul „Calea către Echitate în Matematică” care vizează să-i instruiască pe profesorii de gimnaziu cu privire la folosirea unei truse de instrumente menite să „demanteleze rasismul din matematică”.

Unul din obiectele din trusă este o listă despre modurile în care „cultura supremației albe” ar fi „infiltrat orele de matematică”, printre acestea numărându-se „accentul pe obținerea răspunsului 'corect'” sau „cererea ca elevii să arate ce au muncit”.

„Conceptul că matematica ar fi pur obiectivă este fără echivoc fals și acest lucru este cu atât mai adevărat în cazul predatului”, notează un document privitor la curs.

„Susținerea ideii că există mereu răspunsuri corecte și greșite perpetuează obiectivitatea precum și teama față de un conflict deschis”, a declarat pentru Fox News Marc Siegel directorul pentru comunicare al ODE.

Acesta a apărat programul de instruire „Matematica Echitabilă”, afirmând că „ajută educatorii să învețe mijloace cheie de implicare, dezvolte strategii pentru a îmbunătăți rezultatele elevilor de culoare, hispanici și multilingvi, precum și implicarea în comunitățile de practică”.

Un manual intitulat „Demantelarea rasismului” din trusa de instrumente a cursului descrie „obiectivitatea” ca fiind „credința că există o obiectivitate 'neutră' - o caracteristică a supremației occidentale”.

Acesta încurajează de asemenea profesorii să „pună accentul pe etnomatematică”, instruindu-i să „identifice și combată modurile în care matematica este folosită pentru a susține viziunile capitaliste, imperialiste și rasiste”.

Manualul afirmă de asemenea că „nu pretindem să fi 'descoperit' sau să 'deținem' ideile din acest caiet de sarcini la fel cum Columb nu poate pretinde să fi descoperit sau fi fost proprietarul Americii”.

„Cadrul pentru deconstrucția rasismului în matematică oferă caracteristici esențiale educatorilor de matematică antirasiști și o abordare critică pentru demantelarea supremației albe în orele de matematică prin vizualizarea caracteristicilor toxice ale culturii supremației albe”, mai scrie în manual.