Un stat american vrea ca profesorii să combată „rasismul din matematică”

de S.J.     HotNews.ro
Vineri, 12 februarie 2021, 15:53 Actualitate | Internaţional


Ora de matematica
Foto: Wavebreak / Profimedia Images
Departamentul de Educație din statul american Oregon a încurajat recent profesorii să se înscrie la un program de instruire care încurajează „etnomatematica” pentru a combate supremația albă, relatează Fox News.

Un newsletter trimis luna trecută de ODE promovează microcursul „Calea către Echitate în Matematică” care vizează să-i instruiască pe profesorii de gimnaziu cu privire la folosirea unei truse de instrumente menite să „demanteleze rasismul din matematică”.

Unul din obiectele din trusă este o listă despre modurile în care „cultura supremației albe” ar fi „infiltrat orele de matematică”, printre acestea numărându-se „accentul pe obținerea răspunsului 'corect'” sau „cererea ca elevii să arate ce au muncit”.

„Conceptul că matematica ar fi pur obiectivă este fără echivoc fals și acest lucru este cu atât mai adevărat în cazul predatului”, notează un document privitor la curs.

„Susținerea ideii că există mereu răspunsuri corecte și greșite perpetuează obiectivitatea precum și teama față de un conflict deschis”, a declarat pentru Fox News Marc Siegel directorul pentru comunicare al ODE.

Acesta a apărat programul de instruire „Matematica Echitabilă”, afirmând că „ajută educatorii să învețe mijloace cheie de implicare, dezvolte strategii pentru a îmbunătăți rezultatele elevilor de culoare, hispanici și multilingvi, precum și implicarea în comunitățile de practică”.

Un manual intitulat „Demantelarea rasismului” din trusa de instrumente a cursului descrie „obiectivitatea” ca fiind „credința că există o obiectivitate 'neutră' - o caracteristică a supremației occidentale”.

Acesta încurajează de asemenea profesorii să „pună accentul pe etnomatematică”, instruindu-i să „identifice și combată modurile în care matematica este folosită pentru a susține viziunile capitaliste, imperialiste și rasiste”.

Manualul afirmă de asemenea că „nu pretindem să fi 'descoperit' sau să 'deținem' ideile din acest caiet de sarcini la fel cum Columb nu poate pretinde să fi descoperit sau fi fost proprietarul Americii”.

„Cadrul pentru deconstrucția rasismului în matematică oferă caracteristici esențiale educatorilor de matematică antirasiști și o abordare critică pentru demantelarea supremației albe în orele de matematică prin vizualizarea caracteristicilor toxice ale culturii supremației albe”, mai scrie în manual.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


31329 vizualizari

 • +57 (67 voturi)    
  2+2= depinde de rasa. (Vineri, 12 februarie 2021, 16:00)

  Lok [utilizator]

  :)))))) Da e in tema cu anul curent si idioteniile anului precedent. Common core nu are ca scop intelegerea materiei si nu a avut vreodata acest scop.
  • -19 (19 voturi)    
   Probleme trebuie redactate (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 11:19)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   pentru a permite mai multe soluții corecte, nu doar una. De exemplu: 2 op. 2 = x. Orice problemă care o întâlnești în viață are mai multe soluții, matematica trebuie cumva să reflecte această realitate.
   Probleme matematice cu o singură soluție repetate iar și iar îți ingustează gândirea, te fac extremist.
   • +13 (15 voturi)    
    greșit (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:13)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    Soluția e una singură. Doar metodele prin care ajungi la soluție, la rezultat, sunt mai multe, iar găsirea căilor prin care se ajunge la soluție nu poate ține de rasă ci de inteligență, care nu are nicio legătură cu culoarea pielii sau cu locul de baștină al omului.
    Tocmai individul care a făcut propunerea respectivă, „Calea către Echitate în Matematică”, dă dovadă de rasism. O fi vreun negru care are boală pe albi. Ori, te pomenești că negrii supărați pe oamenii cu pielea așa zis albă n-or fi rasiști?
    • -13 (13 voturi)    
     Soluțiile sunt multiple de fiecare dată! (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:46)

     Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     Să construiești o casă de exemplu, chiar pentru aceiași structură de rezistență sunt multiple soluții în funcție de materiale, și chiar cu același materiale și structură există mai multe soluții viabile.
     Și pentru a-ți căstiga traiul sunt cel puțin două soluții, să muncești sau să furi, fiecare alege ce-i pică mai bine.
     Extremism este atunci când se impune o singură soluție pentru o problemă. De ce preferă oamenii o singură soluție? De lene, să nu-și mai bată capul cu alte soluții, e mai greu de corectat rezultatul unei probleme cu multiple soluții.
     • +2 (2 voturi)    
      numai prostii ai debitat (Marţi, 16 februarie 2021, 14:22)

      Wheelwright [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

      Exemplul tau cu respectiva casa in constructie ii da dreptate celui caruia i-ai raspins si nu tie. Pentru o casa trebuie respectata niste normative pentru structura de rezistenta si indiferent ca introduci mai multe fire mai subtiri de teava in fundatie sau mai putine dar mai groase, ajungi la aceiasi parametrii matematici cand insumezi materialele diferite. Deci in matematica poti ajunge pe doua, trei cai diferite la ACELASI rezultat. In matematica nu exista alt rezultat pentru ca asa simt eu, in matematica e alb si negru, corect si gresit. Matematica e total impotriva politically correct, e de fapt correct si punct.
   • 0 (0 voturi)    
    Problema este simpla e doar 2+2 (Luni, 15 februarie 2021, 8:40)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    Poti face sa fie orice in matematica abstracta la care au acces aia cu doctorat in matematica. Dar sa presupui ca ii vei invata conceptele alea multidimensionale la copii de primara e foarte confuz. Dar cum spuneam asta se doreste.
  • +4 (4 voturi)    
   Prostia o sa loveasca in curand la nivel mare. (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 13:47)

   conte local [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Intr-o tara dezvoltata, nu spun care, o cunostinta de-a mea a fost angajata la o banca la ghiseu pentru ca nu era alba si se promovau valorile astea aiurite. Au tinut-o pana si-au dat seama ca fata nu percepea diferenta dintre $100 si $1000, dupa ce eliberase cash clientilor o saptamana intreaga.
   • +3 (3 voturi)    
    Au si ei "numerologii" lor.. (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 16:18)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui conte local

    Va aduceti aminte cursul (platit de Ministerul Educatiei) de numerologie? Cred ca asta este esenta povestii si aici. Niste inutili abonati la robinetul cu bani.
  • +2 (2 voturi)    
   Matematica ca matematica.... (Marţi, 16 februarie 2021, 11:52)

   CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Dar cit de rasista e chimia daca in urma unei reactii obtin precipitat alb? Oare sint permise doar reactiile in care obtin pp negru, galben sau rosu? E voie sa spun pp negru? Dar "negru de fum"?

   In cosmologie e permisa sintagma "gaura neagra"? Dece neaaparata neagra (cunoscatorii stiu dece!)?

   E voie sa spun ca "lumina alba este un amestec al tuturor culorilor din spectrul vizibil"? Sau ca "negrul este o culoare acromatica"? Ca negrul reprezinta intunericul si albul lumina?

   https://www.youtube.com/watch?v=BBvIweCIgwk&list=PLiO-FDUZNM1q9RdiIaE1_gKVWNeJ_WUXB

   Oare cit mai dureaza pina cind acest film va fi interzis? Mai bine spus pina cind aproape Toate chestiile inventate de albi vor fi interzise.
   Adica USA e comunista si Rusia de dreapta? Practic sintagma "uniunea sovietica ailalata" a devenit adevarata.....
  • 0 (0 voturi)    
   Citat Orwell (Joi, 18 februarie 2021, 9:22)

   vax-albina [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   ””Până la urmă, Partidul va anunţa că doi şi cu doi fac cinci şi fiecare va fi obligat să şi creadă că fac cinci. Este inevitabil să vină şi cu afirmaţia asta, mai devreme sau mai târziu; legea poziţiei lui o cere. Filozofia Partidului neagă, în mod tacit, existenţa realităţii obiective. Erezia ereziilor este bunul-simţ. Şi înspăimântător nu este faptul că poţi fi omorât dacă îndrăzneşti să gândeşti altfel, ci că s-ar putea să nu ai dreptate. Pentru că, la urma urmei, de unde ştim noi că doi şi cu doi fac patru?”...
 • +56 (60 voturi)    
  Ento ... (Vineri, 12 februarie 2021, 16:00)

  echoBRAVO [utilizator]

  Nu am inteles nimic din articol.
  Ori sunt eu greu de cap.
  Sau ... 1 +1 nu mai fac 2.
  • +43 (47 voturi)    
   Daca nu esti alb (Vineri, 12 februarie 2021, 17:11)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui echoBRAVO

   pot sa faca oricat, dar nu are voie nimeni sa iti reproseze asta.
   • +23 (29 voturi)    
    Civilizatia asta pe care o traim este (Vineri, 12 februarie 2021, 22:45)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

    civilizatia creata de omul alb. Fara echivoc, cum se exprima manualul acela de neomarxism. Aceasta civilizatie, creata de omul alb, permite si negrilor, galbenilor, pielor rosii sa se manifeste, sa-si arata inteligenta si calitatile. Daca esti foarte bun, nu mai conteaza ce culoare are pielea ta. Matematicianul Srinivasa Ramanujan nu a fost alb si totusi a fost ales Fellow al Royal Society. Si cand ?? Acum vreo suta de ani, cand indienii nu prea erau perceputi ca facand parte din rasa umana. Dar ma rog, toate gunoaiele, daca sunt colorate, au gasit un pretext sa insface un ban fara sa munceasca. Pe seama albilor, care vor munci ca sa intretina toti puturosii, caci civilizatia pe care au construit-o permite aparitia unor asemenea anomalii.
    • -2 (6 voturi)    
     Te inseli (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 20:48)

     Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

     Civilizatia asta e cereata de SUMA (nerasista) a milioane de inteligente, interesele si creativitati a oamenilor de toate culorile si etniile. Si tu ca individ , poti fi un amalgam: ia si fa un test ADN si vezi ce "contii".
     • 0 (0 voturi)    
      saracii (Luni, 22 februarie 2021, 16:12)

      andrei1245 [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

      aristotel,newton,galileo!habar n aveau ca le veneau ideile de la pieile rosii din america.propun sa i fie luata ecuatia lui einstein si sa o dam lui nelson mandela.
   • +6 (10 voturi)    
    cu alte cuvinte (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:16)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

    o să apară matematica negrilor, în care 1+1 = 3 sau poate 1,5.
    • 0 (0 voturi)    
     1+1 (Luni, 22 februarie 2021, 18:06)

     andrei1245 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     o sa dea un jaf la bezinarie sau un looting la magazinul puma
  • +9 (13 voturi)    
   Ba da, ai inteles prefect! (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:08)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui echoBRAVO

   "1 +1 nu mai fac 2. "

   Exact!
   Daca sustii ca unu si cu una fac totdeauna doi, estei un nemernic de supremacist alb, un rasist, un fascist!

   Raspunsul corect este DEPINDE, si desigur raspunsul bun depinde de rasa ...
  • +1 (1 vot)    
   după noua regulă (Marţi, 16 februarie 2021, 11:13)

   stanescu [utilizator] i-a raspuns lui echoBRAVO

   fac cât vrei tu . Orice răspuns e corect. Se pare că un alb a zis că fac 2 ,( nu sunt sigur - dar de aici se pleacă ) deci e vorba de rasism.
 • +35 (41 voturi)    
  ?<!~^*?=>!! (Vineri, 12 februarie 2021, 16:01)

  tahomir [utilizator]

  Cred ca totul e clar din titlul mesajului.
  Cam la fel ca etnomatematica.
 • +57 (61 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 12 februarie 2021, 16:01)

  [anonim]

  • +50 (58 voturi)    
   Pitagora este rasist fara indoiala (Vineri, 12 februarie 2021, 16:46)

   MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui

   Atunci cand creezi evident discriminare pozitiva numind unghiul drept drept "drept", inseamna ca celelalte unghiuri sunt implicit "strambe" sau "nedrepte", facandu-le asadar o mare nedreptate.
  • +26 (32 voturi)    
   eu sunt de acord (Vineri, 12 februarie 2021, 16:57)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui

   si apoi sa-i bagam (pentru ca tre egalitate in institutii) pe absolventii acestei noi matematici pe la NASA, Boeing, etc... what can go wrong?!
   • +2 (2 voturi)    
    ce să se (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:26)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    întâmple? Cu excepția faptului că o să afle și albii cum ajung negri pe Lună fără rachete spațiale și fără costum spațial de protecție (mai ales dincolo de centura Van Allen), nimic. Colonizarea palnetei Marte va fi un mizilic. Mai mult ca sigur ca prin intermediul matematicii nerasiste să fie posibil ca spațiul să fie pliat astfel încât de pe Terra pe Sirius să ajungi într-o clipă, piedica friind culoarea foarte deschis nonînchisă ca noaptea și care nu e nici galbenă sau roșie.
   • +5 (5 voturi)    
    Nu-i nevoie de NASA (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:34)

    Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Nu este necesar sa bagi "matematicile noi, corecte" la NASA sau la producatorii de aeronave, este de ajuns sa le aplici la kestii mult mai banale: autoturisme, cladiri publice, poduri, etc.

    Rezultatele vor fi rapid vizibile!
  • +27 (27 voturi)    
   Am stat un pic si m-am gandit mai bine (Vineri, 12 februarie 2021, 18:19)

   MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui

   Pitagora sigur greseste. Gandeste-te ca in engleza ai "right angle" ceea ce inseamna ca toate unghiurile care nu au 90 de grade (sau 100 de grade centesimale) sunt "wrong angles". Asta e total inacceptabil.
   • +18 (20 voturi)    
    Right angle (Vineri, 12 februarie 2021, 22:41)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

    este de dreapta, deci. E periculos daca e de dreapta. Trebuie bagat in lagar de reeducare, nu ? Sa devina " left angle". Au inebunit !!
  • +3 (3 voturi)    
   ce ghinion (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:18)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui

   pe Euclid că n-a fost negru.
 • +59 (61 voturi)    
  Firewall rasist (Vineri, 12 februarie 2021, 16:02)

  Pacientul_2020 [utilizator]

  Firewallul meu este rasist !!! Blochează destinațiile din BLACKlist și lasă doar pe cele din WHITElist.
  • +24 (26 voturi)    
   Zi mersi (Vineri, 12 februarie 2021, 16:47)

   MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Pacientul_2020

   Ca totusi blocheaza "caii troieni" lasandu-i pe cei atenieni sau cartaginezi. In fond daca e sa nu fim rasisti cu oamenii, de ce suntem cu animalele?!?!?
  • +8 (18 voturi)    
   N-ați înțeles (Vineri, 12 februarie 2021, 16:48)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui Pacientul_2020

   Nu e nimic greșit și nimic incorect politic sau rasist cu „blacklist”, adică lista celor nasoi. Pentru că lista o fi neagră, dar numele de pe ea sunt scrise cu alb ! ;)
   • +9 (9 voturi)    
    Esti prea subtil (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 8:28)

    Mihai_P1 [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    Vrei sa-i ametesti de cap pe neomarxisti? :)
   • +1 (1 vot)    
    eeee (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:29)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    tot prost e.
    Ce e scris cu alb e un procent foarte mic în raport cu negru. Ar trebuit făcut ceva să fie 50%-50%.
  • +7 (7 voturi)    
   Buna dimneata! (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:37)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui Pacientul_2020

   Nu este nicio gluma, alataieri am primit la sevici directiav de la firma-mama din Germania:

   In documentatia ce esdte accesibile pentru clienti, se vor ELIMINA denumirile incorecte poliic, precum:

   - arhitectura Master-Slave
   - sistem Red-Black
   - Whitelist si Blacklist!!!
 • +43 (51 voturi)    
  Hi, hi, hi ! (Vineri, 12 februarie 2021, 16:03)

  Idealistu [utilizator]

  Noaptea mintii americane ! Ce mai scorneste stanga.
  • +10 (12 voturi)    
   SUA: Dezinteresul pentru STEM si culoarea politica (Vineri, 12 februarie 2021, 19:49)

   CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   In SUA problema cu domeniile STEM (adica "Science, Technology, Engineering and Mathematics" - Stiinta, Tehnologie, Inginerie si Matematica) este, de multi ani, una societala - una care tine de evolutia modelului cultural american si nu de orientarea politica.

   Presedintele SUA, Barack Obama, a spus pe 23 noiembrie 2009: "In SUA, o provocare majora o reprezinta revitalizarea abilitatilor si interesului studentilor pentru matematica si stiinta." ... "Studentii americani ocupa locul 21 in lume la pregatirea stiintifica si locul 25 la matematica, punand astfel SUA in dezavantaj in sectoare vitale precum cel medical, energetic si de securitate".

   https://cnn.it/3u3jvLs

   Din anul 1969 (anul in care SUA a castigat cursa spatiala cu URSS, prin trimiterea primului om pe Luna) si pana in 2009 (primul an ca Presedinte SUA al lui Barack Obama), SUA a avut presedinti republicani in 28 de ani si presedinti democrati in 12 ani.

   https://bit.ly/3qsD90U

   Departamentul de Educatie al SUA:

   In timpul lui Obama:

   "SUA a devenit un lider global, IN MARE PARTE, datorita geniului si muncii sustinute a oamenilor ei de stiinta, a inginerilor si a inventatorilor. Astazi, aceasta pozitie este amenintata deoarece putini studenti americani isi doresc sa devina experti in domeniile STEM si sunt putini profesori care se specializeaza in aceste domenii. Presedntele Obama a facut o prioritate din cresterea numarului studentilor si profesorilor competenti in aceste domenii vitale".

   In timpul lui Trump:

   «Statele Unite vor fi liderul global in alfabetizare STEM, inovatie si ocuparea fortei de munca. Reprezinta O CHEMARE URGENTA la actiune pentru O COLABORARE LA NIVEL NATIONAL cu cursanti, familii, educatori, comunitati si angajatori - o "Stea de Nord" pentru comunitatea STEM, in asa fel incat toti acestia sa jaloneze impreuna un curs pentru SUCCESUL NATIUNII.»

   P.S. Am preluat aceste paragrafe (Obama & Trump) - acum inaccesibile - in niste comentarii de la vremea respectiva.
 • +35 (37 voturi)    
  Nu am inteles nimic (Vineri, 12 februarie 2021, 16:03)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Asa o fi de varza mintea astora cu rasismul in cap?
 • +45 (51 voturi)    
  HAHAHA (Vineri, 12 februarie 2021, 16:08)

  Vade Retro [utilizator]

  Matematica "alba" a pus oameni pe Luna in 1969 si acum cucereste planeta Marte.

  Matematica "alba" sta la baza calculatoarelor pe care acesti neghiobi le folosesc pentru a disemina ura fata de cultura occidentala pe internet.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu numai (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:40)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui Vade Retro

   Nu doar pentru micul pas al lui Neil Armstrong s-a folosit mateamtica asta alba, rasista, dar si sovietiici pentru primul satelit artificial si pentru Iuri Gagarin au folosit tot incriminata matematica "alba ...
 • +33 (37 voturi)    
  In 2-3 ani aceasta idiotenie va fi promovata pe HN (Vineri, 12 februarie 2021, 16:08)

  cinevatus [utilizator]

  Just wait and see.
  • +15 (23 voturi)    
   Sunteți prea pesimist (Vineri, 12 februarie 2021, 16:49)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus

   2-3 luni mai degrabă.
 • +26 (34 voturi)    
  cucu-bau (Vineri, 12 februarie 2021, 16:11)

  srpc [utilizator]

  culmea e ca sunt destui 'telectuali rrumini care gasesc OK aceste aberatii psihotico-sociale
 • +38 (38 voturi)    
  Nebunie (Vineri, 12 februarie 2021, 16:14)

  war4peace [utilizator]

  Asta e nebunie de-a dreptul...
 • +30 (34 voturi)    
  Cretini (Vineri, 12 februarie 2021, 16:19)

  mdalacu [utilizator]

  Doamne, e plin de retarzi dementi! Bineninteles mizeria asta absoluta va ajunge mai devreme sau mai tarziu si pe aici...
 • +33 (43 voturi)    
  Socialism (Vineri, 12 februarie 2021, 16:19)

  Tescovin [utilizator]

  `Acesta încurajează de asemenea profesorii să „pună accentul pe etnomatematică”, instruindu-i să „identifice și combată modurile în care matematica este folosită pentru a susține viziunile capitaliste, imperialiste și rasiste”.`

  Dacă nici ăsta nu e socialism, nu știu ce mai e. Goodbye America, wherever you are !
  • +5 (5 voturi)    
   Pardon! (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:43)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   Am facut scoala pe timpul comunsmului, si matematica pe care o invatam era cat se poate de rasista si imperialista.
   Partidul nu s-a gandit sa ne bage o matematica de tip nou, corespunzatoare noii oranduri ...
 • +34 (34 voturi)    
  cei din Oregon ar putea intelege (Vineri, 12 februarie 2021, 16:20)

  minus [utilizator]

  de ce Biden a spus "China will eat our lunch".

  Adica ei vor numara ce este pe masa, intrebandu-se daca raspunsul este unul exact si unic, in timp ce "altii" se vor indopa linistiti.

  Se pare ca programul de tembelizare globala functioneaza si cu si fara vaccin!
 • +38 (48 voturi)    
  Noul Marxism (Vineri, 12 februarie 2021, 16:21)

  gnd [utilizator]

  Bine ati venit in noul Marxism. Acesta va face ravagii in lumea vestica si cei care se aliniaza lor. Cine se va opune va fi catalogat terorist domestic si va fi anulat, distrus, eliminat etc.
  Abia am scapat si noi de cateva decenii de marxismul vechi de la est, nici n-am apucat sa ne facem bine si acuma ne ameninta noul marxism de la vest. Vai de noi ce ne asteapta.
 • +36 (38 voturi)    
  au innebunit! (Vineri, 12 februarie 2021, 16:24)

  silvisor1 [utilizator]

  intrec orice masura..............
 • +38 (40 voturi)    
  Lol (Vineri, 12 februarie 2021, 16:24)

  mitg [utilizator]

  S-au dilit.
 • +40 (42 voturi)    
  Nu sunt multe de comentat aici (Vineri, 12 februarie 2021, 16:25)

  Harald2 [utilizator]

  Ei sa combata rasismul din matematica.

  Intre timp, de inginerie (si nu numai) sa se ocupe restul lumii normale.
 • +30 (34 voturi)    
  sa continuam, ca se imbina frumos: (Vineri, 12 februarie 2021, 16:26)

  hash [utilizator]

  <<In one section of the "Dismantling Racism" workbook, the argument is made that "only white people can be racist in our society, because only white people as a group have that power." Another section seems to justify anti-cop sentiments. >>

  Interesant, nu? Doar albii pot fi rasisti.

  << "In some cases, the prejudices of oppressed people ('you can’t trust the police') are necessary for survival," it reads. >>

  Oau. BLM - o noua religie.

  << That particular workbook seems to take a decidedly anti-capitalist tone as well.

  "We cannot dismantle racism in a system that exploits people for private profit," it reads. "If we want to dismantle racism, then we must build a movement for economic justice." One of the graphics includes protesters calling for taxes on corporations. Quotes are also featured from Howard Zinn, a self-described socialist, and Marxist revolutionary Che Guevara, although the quotes are more generally about activism rather than economics. >>

  Astia cu etnomatematica, la noi Galatiul cu numerologia, se iau de mana.

  Ma rog, americanii tot au rabufniri comunistoide, acum BLM incearca sa ia o astfel de turnura, dar sa sustii ca matematica nu e obiectiva, trebuie sa fii tampit.
 • +28 (30 voturi)    
  Total inadecvat si nepotrivit.... (Vineri, 12 februarie 2021, 16:26)

  Andrutzu [utilizator]

  sa faci din Matematica teritoriu de "politically correct". Mare mai e gradina Domnului...
 • +26 (26 voturi)    
  Rasism? (Vineri, 12 februarie 2021, 16:30)

  Teszzt [utilizator]

  Inteleg eu gresit sau autorii acestui curs/toolkit nu prea inteleg ce inseamna "rasism"? A devenit #rasismul numai un cuvant cheie care sa aduca publicitate gratis?

  https://equitablemath.org

  https://equitablemath.org/wp-content/uploads/sites/2/2020/11/1_STRIDE1.pdf
 • +27 (39 voturi)    
  Ce era America si ce a ajuns... (Vineri, 12 februarie 2021, 16:30)

  Zapateado [utilizator]

  O tara de compatimit, asta a ajuns. Si cine a impins-o in sinistra fundatura? Stanga.
  • +7 (11 voturi)    
   adica... (Vineri, 12 februarie 2021, 17:35)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui Zapateado

   prostia le este preinstalata in emisfera stanga? Interesanta ipoteza....
 • +20 (26 voturi)    
  Adevarul este ca Pitagora (Vineri, 12 februarie 2021, 16:32)

  gogu70 [utilizator]

  a cam fost negru...ca marea majoritate a matematicienilor de altfel
  • +8 (8 voturi)    
   Suntem noi vinovati (Vineri, 12 februarie 2021, 22:51)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui gogu70

   ca Pitagora, Thales, Euclid, Newton etc, au fost albi ? Avem noi vreo vina ca nu s-au nascut in Africa ? Au intervenit cu ceva albii in Africa pe vremea cand se nastea Pitagora si nu au permis sa se nasca aceste genii in Africa ? S-a tampit lumea de se nasc astfel de aberatii si nu sunt combatute drastic ?
 • +24 (24 voturi)    
  rasism (Vineri, 12 februarie 2021, 16:32)

  nimrod [utilizator]

  Deci, doi si cu unu' fac doi n-ar fi corect ci doar rasism de la mama lui. Curat rasism! America, hala sa-ti fie! Pare ca revolutiile culturale de pana acum au fost parfum pe langa ce poa' sa urmeze desi, totusi, nu-mi vine sa cred.
  • +3 (3 voturi)    
   :)))))) (Vineri, 12 februarie 2021, 18:49)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

   doi si cu unu chiar nu fac doi :))))))))))
   • 0 (0 voturi)    
    2+2 (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 7:54)

    MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    =11 in baza 3

    =10 in baza 4
 • +32 (32 voturi)    
  O să ajungem precum în Idiocracy (Vineri, 12 februarie 2021, 16:33)

  TurmentatuTheThird [utilizator]

  "Susținerea ideii că există mereu răspunsuri corecte și greșite perpetuează obiectivitatea".

  Și ce e greșit în a fi obiectiv!? Mai ales când vorbești despre științe exacte (matematică/fizică/chimie)? Propun să nu mai fim obiectivi, iar rezultatul operației 2 + 2 să fie evaluat în funcție de subiect. E.g. 2 + 2 = 22 pentru progenitura unor părinți care donează zeci de mii de $ pentru școli. În același timp, un copil a cărui părinți nu au dat nici un ban pentru școală va fi lăsat repetent, indiferent de cunoștințele sale. Chiar aici am ajuns?

  Înțeleg principiul incertidudinii din fizică, dar ca să ajungi să înțelegi acel principiu, trebuie să înțelegi că 2 + 2 = 4 indiferent de cine sunt părinții tăi.
 • +13 (27 voturi)    
  Tocmai asa se distruge lupta impotriva "rasismului (Vineri, 12 februarie 2021, 16:35)

  Miky60 [utilizator]

  Toti isi dau seama ca aceasta este o exagerare. Si, tocmai, aceste exagerari absurde atrag dezaprobarea si reducerea la ridicol a oricaror actiuni concrete impotriva rasismului.
  Rasism este faptul ca cineva de culoare nu este lasat sa ajung la functii de conducere din cauza faptului ca este de culoare, nu ca se scrie cu creta alba pe tabla si nu cu neagra...
  Tocmai, ca se fac exagerari inutile se duc in derizoriu si actiunile concrete...
  • +16 (18 voturi)    
   demantelare (Vineri, 12 februarie 2021, 16:54)

   kansas [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Rasism este cand cineva este impiedicat in actiunile sale in societate din cauza culorii pielii. Pot fi alb si intr-o societate de alta culoare sa fiu ostracizat ca nu sunt asemanator majoritatii. Deja rasism acum inseamna-gresit-doar suprematia alba. Rasism e - din punctul meu de vedere-si avantajarea unei minoritati ( i se asigura un numar de locuri la facultate dar nu conteaza media decat in interiorul acesteia)...etc
  • +2 (10 voturi)    
   Îmi pare rău s-o spun... (Vineri, 12 februarie 2021, 17:22)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   ...dar asta este exact una din acțiunile alea concrete ! Care sunt derizorii din start, nu trebuie să vină nimeni și nimic altceva care să le „ducă în derizoriu”.
 • +36 (36 voturi)    
  Pentru că matematica (Vineri, 12 februarie 2021, 16:36)

  fokerul [utilizator]

  nu era suficient de "grea", au venit cu găselniţa asta aberantă. Auzi la ei aberaţie: "Conceptul că matematica ar fi pur obiectivă este fără echivoc fals"!!! Societatea americană se transformă pe zi ce trece într-una distopică.
 • +32 (34 voturi)    
  In viata mea (Vineri, 12 februarie 2021, 16:38)

  ipolitic [utilizator]

  nu am auzit tampenie mai mare. Aia-s bolnavi la cap.
  Daca scrii cu creta alba pe tabla neagra, e rasism. Daca creta e neagra si tabla alba, iarasi e rasism. Corectitudinea cere ca tabla si creta sa aiba aceeasi culoare sau sa nu aiba culori deloc. The future is bright. The future is colorless...
  <switch off>
  Dati-mi voie sa ma contrazic: au dreptate baietii, matematica e plina cu inegalitati ! Sa luam de pilda inegalitatea lui Schwarz, formulat de Cauchy si demonstrat de Bunyakovsky. Daca nici nu l-a formulat, nici nu l-a demonstrat, de a fost denumita dupa un "Negru"? Disciminare pura.
 • +33 (35 voturi)    
  Cel mai tare articol pe ziua de azi. (Vineri, 12 februarie 2021, 16:39)

  D-or [utilizator]

  Trebuie deci combatuta "perpetuarea obiectivitatii" .

  Obiectivitatea neutra este in sine rasista.
  Nu avem voie sa constatam adevarul nud despre nimic. Acesta trebuie intii trecut prin "corectitudinea politica". Chiar daca este vorba de un adevar matematic.

  Evul Mediu a fost nimic fata de era in care intram acum.
  • +12 (12 voturi)    
   adevar inclinat (Vineri, 12 februarie 2021, 16:53)

   sitizan [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Spre deosebire de adevarul imbracat, adevarul nud isi arata sexul..asta e treaba rasista, nu e bine.
  • +5 (5 voturi)    
   Vor infiinta (Vineri, 12 februarie 2021, 22:58)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   si o noua Inchizitie ? Cei care vor sustine ca matematica este o stiinta obiectiva vor fi condamnati ?
 • +28 (30 voturi)    
  Tampenie (Vineri, 12 februarie 2021, 16:44)

  MAGArusul [utilizator]

  Matematica este o stiinta minunata fiind una dintre putinele unde, pentru a demonstra ceva, este nevoie doar de creion si hartie. Adica nu ai nevoie de un laborator "state-of-the-art" sau experimente. In plus, o conjectura poate fi demonstrata ca falsa chiar daca este adevarata pentru un numar infinit de cazuri si falsa doar in unul singur.

  Kurt Godl a spus clar: matematica nu poate fi completa si consistenta simultan si a demonstrat acest lucru printr-o teorema.

  DAR: matematica lucreaza cu axiome (propozitii presupuse adevarate ca baza de inceput), teoreme (propozitii demonstrate), conjecturi (propozitii despre care credem ca sunt adevarate dar dezbaterea e deschisa si cineva le va demonstra in viitor), etc. Pe scurt: matematica lucreaza cu un limbaj propriu, clar DEFINIT. Pe baza acestora matematica este OBIECTIVA prin DEFINITIE - adica atat timp cat cu totii aplicam definitiile, prin prisma lor vom ajunge la acelasi rezultat, indiferent de trairile sau sentimentele pe care le avem.

  In momentul in care sustii OBIECTIVITATEA matematicii simultan cu introducerea unor termeni VAGI iti tai singur craca de sub picioare. Stiinta pe care ajungi sa o predai poate fi numita ORICUM (filosofie aplicata, etc) insa nu mai este MATEMATICA. Setul de legi si concepte cunoscute care definesc matematica nu poate fi nici vag si nici subiectiv, prin definitie. Mai mult, matematica e o stiinta ABSTRACTA. Ceva abstract nu are cum sa fie RASIST. Rasisti suntem doar noi, oamenii. Nici fericirea, nici foamea, nici culorile nu sunt rasiste. NOI le incarcam cu elementele rasismului, facandu-le pur SUBIECTIVE, ceea ce matimatica nu poate fi. Nici macar notiunea de "rasism" nu este rasista, pentru ca e ceva abstract - o notiune nu gandeste sau simte.
  • +15 (17 voturi)    
   Adaug ceva (Vineri, 12 februarie 2021, 17:21)

   MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

   Matematica (un set de concepte si notiuni abstracte) este tot atat de rasista cat deste notiunea de "murdarie" murdara. In momentul in care, amintindu-ne de sau gandindu-ne la "murdarie" nu devenim murdari si nici mediul in care traim nu este mai murdar. Exact asa matematica este "rasista".

   Matematica este de departe cea mai abstracta stiinta. Ca exemplu, cand lucram cu numere - chiar si naturale - acestea sunt deconectate de la orice inteles real. Le numim "naturale" insa ele nu au legatura cu natura. Cand spunem "unu", "doi", de fapt nu avem in fata mintii decat un concept total deconectat de un obiect. Nu spunem "un cal", "un om". Oricine a educat in viata stie ca pentru un copil din ciclul primar intelegerea ca 1+1=2 este un salt gigant in abordare pentru ca acel copil intelege ca aceasta propozitie este una abstracta. Copilul face saltul de la "un cal", "o jucarie" la "unu", la o notiune abstracta pe care o intelege si stapaneste fara sa o fi vazut-o vreodata. Este acelasi salt de la "un parinte fericit" la "fericire".

   Acesta e atuul matematicii. Fizica o foloseste pentru ca matematica poate inlatura zgomotul inerent al naturii si axa strict pe descrierea unui fenomen fizic in puritatea sa si TOCMAI pentru ca matematica este atat de abstracta, cand ceva e adevarat acolo, in lumea ei, va induce adevar in absolut tot ce este conectat cu lumea naturala si poate fi redus la acel abstract matematic. Astfel un copil si un copil fac doi copii si o tona si cu o tona fac doua tone (indiferent de material).

   Matematica nu are cum sa fie rasista intrucat rasismul este conectat cu lumea reala, traibila. Matematica traieste intr-o lume abstractizata la maxim, pana la absurd.

   In plus, nici macar nu se stie daca conceptele matematice au sau nu legatura cu universul nostru si normele sale. Este posibil ca multe din conceptele matimatice sa fie valabile indiferent de structura si legile universului, adica sa fie mai mult decat universale. Auzi - "rasista"?!?!?
  • +10 (10 voturi)    
   Si mai adaug ceva (Vineri, 12 februarie 2021, 17:33)

   MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

   Iata cateva concepte matematice care ar putea sa nu depinda nici macar de structura universului nostru, ci sa fie - hai sa le spunem - interuniversale.

   "O dreapta este infinita". - NIMIC din fizica nu este o demonstratie cum ca universul este infinit in spatiu. Asadar dreapta din matematica se extinde dincolo de marginile unui univers ca al nostru, fiind independenta de existenta sau absenta sa.

   "Trei puncte definesc un plan" - NU EXISTA loc in univers care sa fie lipsit de gravitatie, atat in varianta newtonica cat si in in varianta lui Einstein. Insasi introducerea unui aparat de masura a planaritatii spatiului, il va curba prin masa sa. Asadar planul despre care vorbim in universul nostru nu exista.

   "Pi" - NU EXISTA in univers NIMIC egal cu Pi. Daca exista, nu vom putea sa determinam acest lucru niciodata printr-o masuratoare exacta. Pi fiind un numar real si irational, ne va lua o infinitate de timp ca sa ajungem la precizia de 100%. Ori daca facem operatiunea aproximativ, cu o anumita marja de eroare, NOI suntem cei care decid daca ceva este sau nu egal cu Pi, adica masuratoarea este pur subiectiva, deci nu matematica.

   Asadar oamenii care au introduc conceptul de "etnomatematica" sunt LIBERI sa defineasca si sa se ghideze dupa un concept propriu stabilit. Acest concept insa nu poate fi impus unei comunitati stiintifice intrucat pentru aceasta comunitate conceptul respectiv este total inutil si in plus indezirabil, introducand confuzie intr-o stiinta atat de exacta ca insusi universul nu atinge acest nivel de precizie. Si cum ei sunt liberi sa defineasca stiinta lor drept "etnomatematica", si eu sunt liber sa ii spun "cretinism". Nu exista absolut nici o opreliste matematica sau de alta natura ca sa nu definesc si eu, utilizand alt set de simboluri (caruia muritorii ii spun cuvant), astfel setul lor de reguli. Este o definitie pur subiectiva. O mai accepta cineva de pe aici?
   • +6 (6 voturi)    
    Corrigendum (Vineri, 12 februarie 2021, 21:15)

    ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

    Dreapta in universul fizic este definita prin traiectoria unei raze de lumina. Daca aceasta raza inconjoara o gaura neagra, traiectoria urmata este dreapta care poate fi definita ca dreapta, dar doar pentru un observator care se misca impreuna cu fotonii (geodezic).Orice foliere a spatio-timpului definita de un fascicul de geodezice este un plan local. Nu il poti compara cu un plan ideatic. Poti in schimb compara cu un alt plan intr-un alt punct, rezultand ca notiunea de curbura este relativa. Cer scuze pentru observatie, in rest comentariul tau e excelent formulat.
    • +5 (5 voturi)    
     Multumesc pt completare (Vineri, 12 februarie 2021, 22:06)

     MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

     Evident ca e adevarat DAR intr-un spatiu curbat nu toate legile euclidiene vor fi valabile: desi paralelele formeaza cu meridianele unghiuri drepte, paralelele se intalnesc in 2 poli rezultand in triunghiuri cu suma a unghiurilor peste 180 de grade.

     Evident, am scris asta in joaca. Important e SA GANDIM LOGIC.
 • +26 (30 voturi)    
  demantelare (Vineri, 12 februarie 2021, 16:46)

  kansas [utilizator]

  Continua dementializarea societatii americane cu aceasta demantelare. Chiar nu mai au nici o retinere la ridicol. Ce se intampla acolo nici comunistii din Europa si nu numai nu au imaginat. Penibilul e la el acasa iar actuala administratie e integrata perfect in aceasta actiune.
  • +3 (13 voturi)    
   actuala adimistratie e condusă de un senil (Vineri, 12 februarie 2021, 17:42)

   liviu_m [utilizator] i-a raspuns lui kansas

   asadar.... ce pretentii putem avea?
 • +16 (16 voturi)    
  Noi suntem inaintea lor (Vineri, 12 februarie 2021, 17:10)

  ACP [utilizator]

  Domnul vice de la pnl doar l-a dat afara pe directorul rasist de la ape care i-a intrebat chelnerita favorita despre formule de calcul, unitati de masura si cifre. Evident asfel de rasisti nu au ce cauta in societatea nostra.
 • +17 (19 voturi)    
  LOL (Vineri, 12 februarie 2021, 17:28)

  p10 [utilizator]

  idiocracy
 • +10 (14 voturi)    
  nu radeti de America (Vineri, 12 februarie 2021, 17:46)

  liviu_m [utilizator]

  in Germania e cam la fel. Mai nou, in sistemul educational German, nu se mai pretinde sa scrii corect după dictare. Limba germana, ca și cea franceza, într-un fel se pronunta și în alt fel se scrie --> s-a decis ca elevii nu trebuie chinuiți sa învețe sa scrie corect.... la fel cum în USA nu mai e - se pare - nevoie sa iei facă griji sa calculeze corect la matematica
 • +16 (16 voturi)    
  trebuie inceput (Vineri, 12 februarie 2021, 17:54)

  nash pandelica [utilizator]

  cu renuntarea la cifrele arabe si romane si introducerea cifrelor originale, centrafrikane. la armetica euclidiana tre' renuntat complet. si la teorema lui pitagora.
  urmatorul pas sa fie in fizica.
  si tot asa.
 • +11 (11 voturi)    
  tut tut (Vineri, 12 februarie 2021, 17:57)

  hanu [utilizator]

  clown world...
 • +18 (18 voturi)    
  etnomatematica... (Vineri, 12 februarie 2021, 19:59)

  atc [utilizator]

  ...o fi ea prietena etnobotanicelor? Ca asa pare.
 • +6 (12 voturi)    
  Citesc (Vineri, 12 februarie 2021, 21:27)

  wintershadow [utilizator]

  si recitesc si tot nu-mi vine a crede. Poate fi adevarata aberatia asta?

  Oare cat timp va va lua sa-l regretati pe Trump?
 • +7 (9 voturi)    
  Stupiditatea stiintelor etno ! (Vineri, 12 februarie 2021, 23:10)

  Cugetator [utilizator]

  Nu prea stiu sa spun ceva nou, pe langa ce s-a spus in comentariile la aceasta idee schizofrenica. Doar ca in Romania stam inca bine si asta fiindca pe aici a fost un fel de comunism si deci suntem in urma SUA, unde comunismul e pe cale sa vina !
 • +8 (8 voturi)    
  "viziunile capitaliste, imperialiste și rasiste" (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 8:30)

  Mihai_P1 [utilizator]

  Babaieti, daca URSS ar mai exista azi, v-ar manca pe paine. "Sovietul de la Washington" ar scrie pe voi.
 • 0 (0 voturi)    
  ..... (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 10:53)

  mahnit [utilizator]

  n-ati inteles nimic!e ca la piata la tocmeala,ceri la inceput mult ca sa ai de unde scadea!
 • -8 (10 voturi)    
  Curs de numerologie de pe West Coast (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 11:41)

  fLoreign [utilizator]

  Ce sa gaseasca si Fox decat un exemplu extrem.

  Da, nivelul educational al minoritatilor (in afara de cea asiatica) este de la foarte slab in jos. Nici studentii albi nu m-au impresionat insa, insa ei tot cred ca merita nota maxima chiar daca nu au rezolvat problema si nici nu si-au facut tema.

  Ganditi-va ca albii sunt cei ce l-au votat pe Trump. Sunt ei in stare de matematici complexe? Sa fim seriosi!
  • +3 (7 voturi)    
   Pe Trump (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 12:56)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui fLoreign

   l-au votat multi negrii, multi latino, si asiatici. Cel mai tare grup de sustinatori ai lui Trump era un grup...vietnamez !
   • -6 (6 voturi)    
    Serios? (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 13:20)

    fLoreign [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    Serios? Poate ne spui cati negri latino si asiatici au fost pe Capitoliu pe 6 ianuarie.

    La fel sa ne spui cat de bine au invatat la scoala sa numere voturi. Unu, doi, trei, Trump a castigat.
    • +2 (2 voturi)    
     . (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 15:41)

     Mihai_P1 [utilizator] i-a raspuns lui fLoreign

     Trump a avut si sustinatori negri. De ceilalti nu stiu. E normal. SUA e democratie, ideile circula ca vulpea-n targ noaptea.
 • +1 (1 vot)    
  omenirea e intr-un declin vizibil (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 21:53)

  brubaker [utilizator]

  Citesc acest articol si simt ca m-as intoarce in timp pe cand lumea inca era normala, cu toate ca ma bucur de adevaratele progrese si de evolutia umanitatii care e o utopie.
  Imi amintesc de filmul "Idiocracy" care nu mai e o parodie SF pt ca incepe sa se materializeze.
 • -1 (1 vot)    
  Ce a uitat toata lumea (Marţi, 16 februarie 2021, 11:29)

  idealogul [utilizator]

  Nimeni nu a facut legatura cu faptul ca atat timp cat a exista ideea de Dumenzeu a existat si ideea de absolut, infinit, obiectiv, adevar etc.
  Daca nu exista Dumnezeu nu exista adevar absolut. Totul e relativ. 1+1=? Raspunsul relativ. O dreapta infinita - ce e aia infinita. In universul darwinian nu exista infinit, absolut sau perfectiune.
  Dumnezeu era garantul si etalonul obiectivitatii. In lipsa lui totul e relativ.
  Cine hotaraste ce e corect si adevarat? Simplu. In stil darwinina cel mai puternic decide cum vrea muschii lui. Daca cel mai puternic spune ca 1+1=5 atunci 1+1=5 si gata.
  Acum se pare ca cel mai puternic nu mai este omul alb.
  Asa ca tot ce au spus toti albii in 5000 de ani de istorie brusc este gresit.
  Nasoala chestie. Nu putem trai nici cu Dumnezeu si nici fara el.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by