Cinci cetățeni ai Tadjikistanului arestați în Germania au fost puși sub acuzare pentru apartenență la Statul Islamic și plănuirea de atacuri teroriste, procurorii acuzându-i că au strâns fonduri și recrutat potențiali atacatori, relatează Reuters și National Post.

HotNews.roFoto: Hotnews

Una din persoanele puse sub acuzare, identificată drept Azizion B., este suspectată că are legături apropiate cu doi lideri importanți din Afganistan ai Statului Islamic și că a operat o rețea online de promovare a propagandei ISIS în limba rusă și tadjică, potrivit unui comunicat al procurorilor germani.

Cei cinci suspecți care au fost arestați anul trecut sunt suspectați de apartenență la o celulă a ISIS din landul Renania de Nord-Westfalia ai cărei membri au primit instrucțiuni și materiale pentru construirea unei bombe și au plănuit atacuri în Germania.

Comunicatul remis de procurori mai afirmă că suspecții s-au antrenat cu arme de paintball pentru a-și îmbunătăți aptitudinile militare și tacticile.

Se crede că unii dintre participanții la aceste sesiuni de antrenament au fost în contact cu teroristul islamist responsabil de atacul terorist din Viena de anul trecut în urma căruia 4 persoane și-au pierdut viața.

Procurorii germani mai afirmă că rețeaua a strâns fonduri pentru operațiuni ale Statului Islamic și a recrutat militanți, jucând un rol important în radicalizarea unui bărbat care în 2017 a intrat cu un vehicul într-o mulțime din capitala suedeză Stockholm, omorând 4 persoane și rănind alte 15.

Săptămâna trecută autoritățile daneze au anunțat arestarea a 13 persoane suspectate de plănuirea unor atacuri teroriste, un al 14-lea suspect fiind reținut în Germania.

Citește și: