Majoritatea bărbaților arestați de poliția austriacă după atacul de luni seara din Viena au în jur de 20 de ani și mai mult de jumătate s-au născut în Austria, relatează Der Standard.

Atac islamist VienaFoto: Joe Klamar / AFP / Profimedia

Imediat după atacul terorist din Viena poliția a efectuat o serie de arestări, reținând persoane cunoscute scenei islamiste din Austria. Perchezițiile la domiciliu și reținerile au fost efectuate până în zori, 14 arestări fiind anunțate până marți după-amiaza și una ulterior.

Toți sunt „bine cunoscuți [autorităților] datorită apartenenței lor la scena islamistă radicală”, așa cum se menționează în cererile de arestare. Toți frecventau moschei salafiste.

Mai mulți dintre aceștia erau deja sub investigație înainte de atac, ca de exemplu un migrant născut în Bangladesh în 2002 care era anchetat pentru apartenență la o organizație teroristă.

Altii aveau deja condamnări, precum un bărbat identificat de poliția austriacă drept B.K., acesta stând in boxa acuzaților împreuna cu cel care avea să comită atentatul din Viena.

Amândoi doreau să emigreze în zonele controlate de Statul Islamic în Siria. B.K. a jurat loialitate liderului Statului Islamic și se pare că s-a oferit voluntar la scurt timp după atac, luni seara.

Cel puțin un alt suspect arestat și-a dorit să ajungă în Siria, se pare că încă din 2015. Acesta, un tânăr de 16 ani călătorea împreună cu „soția” și alți jihadiști cu rădăcini balcanice; a fost oprit și ulterior condamnat.

Unul dintre suspecți este fiul femeii pe numele căreia a fost înregistrată mașina închiriată cu care asasinul a plecat în Slovacia în iulie 2020 pentru a cumpăra muniție.

Vârsta suspecților este izbitoare: majoritatea s-au născut între 1997 și 2002, unul dintre arestați având doar 16 ani. Atacatorul avea 20 de ani.

Dintre cei 12 suspecți arestați marți seara, șapte sunt austrieci proveniți din familii de migranți. Doi s-au născut în Kosovo, doi în Cecenia și unul în Bangladesh.

Toți locuiau în Viena sau St. Pölten, cu excepția unui suspect arestat în Linz. Nu este clar dacă toți suspecții se cunoșteau între ei sau dacă erau persoane de contact ale asasinului.

Doar doi dintre arestați sunt clar identificați pe rețelele de socializare, deși este puțin probabil ca aceștia să fi interacționat între ei în public, și alți doi au mers la școală împreună în St. Pölten.

Poliția folosește acum dispozitivele confiscate și alte probe pentru a verifica dacă aceștia sunt „complici” sau „au fost cel puțin implicați în planuri de atac”.

Citește și: