Parlamentul Noii Zeelande a renunțat la obligativitatea purtării unei cravate de către legiuitorii bărbați după ce un reprezentant maori a fost dat afară din legislativ mai devreme în cursul săptămânii fiindcă a refuzat să poarte una, relatează CNN.

Rawiri WaititiFoto: AFP / AFP / Profimedia

Rawiri Waititi, în vârstă de 40 de ani, a argumentat că forțarea sa de a se conforma unui stil vestimentar occidental reprezintă o încălcare a drepturilor sale și o tentativă de a suprima cultura indigenă.

Acesta s-a prezentat marți în parlament purtând o taonga, un pandativ tradițional maori.

Trevor Mallard, președintele parlamentului neozeelandez, l-a împiedicat de două ori pe Waititi să ia cuvântul, insistând că legiuitorii pot pune întrebări doar dacă poartă o cravată.

Mallard a dispus evacuarea parlamentarului indigen când acesta a continuat să vorbească și după ce a fost oprit a doua oară.

„Nu este vorba despre cravate, este despre identitatea culturală”, a declarat Waititi în timp ce părăsea camera de ședință.

Incidentul a reaprins dezbaterile despre colonialism în Noua Zeelandă și s-a viralizat pe platformele social media.

Mallard a anunțat miercuri că parlamentul va renunța la obligativitatea purtării unei cravate pentru bărbați:

„O întâlnire a comisiei de seara trecută a discutat despre asta (...) și, deși nu a ajuns la un consens, majoritatea a fost în favoarea eliminării cerinței purtării unei cravate de către bărbați”.

Waititi a declarat pentru Reuters miercuri că nu a fost surprins de modul în care a fost tratat de președintele parlamentului întrucât indigenii maori s-au confruntat cu acest tip de tratament de sute de ani.

„Maori nu au fost tratați ca egali în propria lor țară și persoanele indigene din întreaga lume au fost supuși discriminării datorită sistemelor rasiste care ne țin oamenii pe locul doi”, a afirmat acesta.

„Să iei atitudine împotriva subjugării, să iei atitudine împotriva asimilării, să iei atitudine împotriva celor care încearcă să ne facă să arătăm, simțim, cum vor ei să gândim... împotriva acestor lucruri am luat atitudine”, a mai declarat Waititi.

Acesta s-a prezentat din nou miercuri în parlament fără cravată și de data aceasta i s-a permis să ia cuvântul.

„Lațul a fost dat jos de pe gâturile noastre și acum putem să ne cântăm cântecele”, a declarat Waititi.

Actualul legislativ neozeelandez este cel mai incluziv din istoria țării, aproape jumătate din cele 120 de locuri fiind ocupate de femei, 11% din parlamentari sunt reprezentanți ai minorității LGBT și 21% indigeni maori.​

Citește și: