Guvernul Noii Zeelande va avea pentru prima dată o femeie indigenă ca ministru de externe pentru a reprezenta ceea ce se arată a fi unul dintre cele mai diverse parlamente din lume, relatează CNN.

Nanaia Mahuta alaturi de premierul neozeelandez Jacinda ArdernFoto: Bianca de Marchi / AFP / Profimedia Images

Nanaia Mahuta, care este maori - populația indigenă a Noii Zeelande, a devenit în urmă cu patru ani prima femeie membră a parlamentului tatuată cu un moko kauae, un tatuaj maori tradițional pentru bărbie.

Anteriorul ministru de externe neozeelandez, Winston Peters, este de asemenea maori.

„Sunt privilegiată să pot conduce conversația în spațiul străin, a declarat Mahuta, potrivit radioului public al Noii Zeelande.

Partidul Laburist de centru-stânga al premierul Jacinda Ardern a obținut un rezultat răsunător la alegerile parlamentare de luna trecută, primind votul a 49,1% din alegătorii care s-au prezentat la urne.

Cu 64 din 120 de locuri în parlament, partidul acesteia a devenit primul care a obținut de unul singur o majoritate de la introducerea actualului sistem politic în 1996.

Parlamentul neozeelandez care urmează să depună jurământul se arată a fi unul dintre cele mai diverse din întreaga lume. Aproape jumătate din legiuitorii țării vor fi femei, comparativ cu media globală de 25%.

În jur de 10% din viitorii parlamentari sunt persoane LGBT, mai mulți decât în Regatul Unit, următoarea țară în acest clasament, 7% din parlamentarii britanici din Camera Comunelor fiind în mod deschis LGBT.

Noul vicepremier neozeelandez Grant Robertson este de asemenea homosexual.

„Acesta este un cabinet și un executiv bazat pe merit care se întâmplă să fie și incredibil de divers și sunt mândră de asta”, a declarat luni premierul Jacinda Ardern când a anunțat propunerile de miniștri.

„Ei reflectă Noua Zeelandă care i-a ales”, a adăugat Ardern.

Nanaia Mahuta a fost aleasă în parlament pentru prima dată în 1996 și a deținut anterior mai multe portofolii, printre care cel de ministru al guvernelor locale sau cel pentru avansarea Maori.

Mahuta este înrudită cu Te Arikinui Te Atairangikaahu, răposata regină maori, și cu actualul monarh maori, Kingi Tuheitia.

Citește și: