Ministrul iranian pentru serviciile de informații a declarat că presiunile continue din partea Vestului ar putea împinge Teheranul să riposteze ca o „pisică încolțită” și să încerce să obțină arme nucleare, relatează Reuters.

Baza subterana iranianaFoto: Tasnim

Comentariile făcute în timpul unui interviu TV reprezintă o sugestie rară că Iranul ar avea un interes să dezvolte arme nucleare, lucru negat vehement de Teheran de ani de zile.

Oficialii iranieni au respins în mod repetat acuzația, citând o fatwa, un decret religios emis la începutul anilor 2000 de liderul suprem al țării, ayatollahul Ali Khamenei, care interzice dezvoltarea de arme nucleare.

Statele Unite și celelalte țări occidentale care au semnat acordul nuclear încheiat cu Teheranul în 2015 par să fi ajuns într-un impas cu privire la care tabără ar trebui să înceapă să respecte din nou prevederile înțelegerii, ceea ce face puțin probabilă înlăturarea rapidă a sancțiunilor americane.

„Liderul suprem a spus explicit în fatwa sa că armele nucleare sunt împotriva legii șaria și că republica islamică le consideră interzise din considerente religioase și nu urmărește dezvoltarea lor”, a declarat ministrul Mahmout Alayi pentru televiziunea publică iraniană.

„Însă o pisică încolțită s-ar putea comporta diferit decât o pisică liberă. Iar dacă ei (statele occidentale) împing Iranul în acea direcție, atunci nu mai este vina Iranului”, a adăugat acesta.

Teheranul a insistat mereu că programul său nuclear este pentru a genera electricitate și în alte scopuri pașnice.

Însă agențiile de informații ale SUA și Agenția Internațională pentru Energie Atomică cred că Iranul a avut la un moment dat un program de dezvoltare a armelor nucleare pe care l-a sistat.

Administrația președintelui democrat Joe Biden analizează mai multe opțiuni de a reveni la acordul nuclear din 2015, abandonat de fostul președinte Donald Trump, mutare la care Iranul a răspuns prin încălcarea treptată a prevederilor acordului.

Joe Biden a declarat că dacă Teheranul se va întoarce la o respectare strictă a acordului Washingtonul va face același lucru.

Iranul insistă însă ca SUA să ridice sancțiunile care i-au paralizat economia înainte de a relua conformarea la prevederile înțelegerii.

Citește și: