Președintele Donald Trump a anunțat marți că va retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul. Acesta a spus că va semna un memorandum care va restabili sancțiunile pentru Iran. ”Voi institui cele mai profunde sancțiuni economice”.

TrumpFoto: Captura YouTube

Decizia este de natură să ridice riscul de conflict în Orientul Mijlociu, să deranjeze aliații europeni ai Americii și să întrerupă aprovizionarea cu petrol la nivel mondial.

"Anunț astăzi că Statele Unite se vor retrage din acordul nuclear cu Iranul", a spus Trump la Casa Albă.

"În câteva momente, voi semna un memorandum prezidențial pentru a începe restabilirea sancțiunilor nucleare din SUA asupra regimului iranian. Vom institui cel mai înalt nivel de sancțiuni economice", a adăugat acesta.

”Decizia de astăzi transmite un mesaj esenţial: Statele Unite nu mai lansează ameninţări fără conţinut. Când fac promisiuni, le respect. Retragerea din acest Acord va face America mult mai sigură", a subliniat liderul de la Casa Albă.

Trump rupe astfel o realizare în politica externă a predecesorului său Barack Obama, izolează Statele Unite de aliaţii lor şi le plasează într-un dezacord şi mai puternic cu adversarii lor în dosarul iranian.

Trezoreria americană anunţă că impune ”imediat” sancţiuni Iranului. Industria aeronatică americană va fi afectată

Administraţia Trump a anunţat marţi că va reimpune ”imediat” Iranului sancţiunile ridicate în dosarul nuclear, dar că le va permite companiilor să-şi reducă treptat activităţile, pentru ca acestea să nu încalce sancţiunile, relatează The Associated Press.

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat că vor exista ”cu siguranţă perioade de lichidare de 90 şi de 180 de zile”, însă fără să precizeze ce anume sancţiuni sunt vizate la ce termene anume.

În 180 de zile, se vor reintroduce sancţiuni împotriva tranzacţiilor cu banca centrală iraniană, cu anumite instituţii financiare şi cu sectorul energetic din Iran.

Secretarul trezoreriei, Steve Mnuchin, a precizat că vor fi revocate licenţele Boeing şi Airbus pentru vânzarea de avioane de pasageri către Iran. Compania IranAir comandase 200 de avioane: 100 de la Airbus, 80 de la Boeing şi 20 de la producătorul franco-italian ATR. Toate aceste tranzacţii depind de licenţele americane, din cauza componentelor folosite, potrivit Agerpres.

La sfârşitul acestei perioade, sancţiunile vor avea un ”efect deplin”, a subliniat Trezoreria. Este vorba inclusiv despre sancţiunile ”secundare”, cele care vizează ne-americani în cazul în care fac afaceri cu Iranul, a precizat Trezoreria.

Consilierul pe probleme de securitate naţională John Bolton a îndemnat ca ”din acest moment” nimeni nu ar mai trebui să încheie contracte noi cu Iranul.

Declaraţie comună semnată de Franţa, Germania şi Marea Britanie, care rămân părţi ale acordului nuclear încheiat cu Iranul în 2015

Liderii Franţei, Germaniei şi Regatului Unit şi-au exprimat "regretul şi îngrijorarea" faţă de decizia preşedintelui Donald Trump ca Statele Unite să se retragă din acordul privind dosarul nuclear iranian şi au semnat o declaraţie comună în care arată că cele trei state rămân părţi ale acordului nuclear încheiat cu Iranul în 2015, scrie Politico, citat de news.ro.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Theresa May au avut o discuţie telefonică după decizia anunţată de Donald Trump şi au convenit continuarea angajamentului lor în acest acord, a spus un purtător de cuvânt al Downing Street.

De asemenea, cei trei lideri europeni au semnat o declaraţie comună în care arată că statele lor rămân angajate în acordul nuclear semnat îmn 2015.

"Împreună, subliniem continuarea angajamentului nostru faţă de JCPOA (Planul de acţiune global comun). Acest acord rămâne important pentru securitatea noastră comună. Îndemnăm toate părţile să rămână angajate în implementarea completă şi să acţioneze în spiritul responsabilităţii", se arată în declaraţia comună a celor trei lideri europeni.

De asemenea, ei au îndemnat Iranul să manifeste reţinere în răspunsul la decizia Statelor Unite.

Rusia se declară dezamăgită de decizia președintelui Trump

Ministerul rus de Externe a transmis că Moscova este "profund dezamăgită" de decizia președintelui american Donald Trump de retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul, informează agenția de știri Reuter.

"Nu există - şi nu pot exista motive - pentru anularea Planului comun şi cuprinzător de acţiune (JCPOA). Planul şi-a dovedit pe deplin eficiența", a transmis MAE rus.

"Statele Unite subminează încrederea internațională în Agenția Internațională pentru Energia Atomică", mai susține Ministerul.

Moscova este deschisă la cooperarea în continuare cu ceilalți semnatari ai acordului atomic cu Teheranul şi va continua să îşi dezvolte în mod activ legăturile bilaterale cu Iranul, potrivit Mediafax.